2011-08-27

Ett barn med diabetes ska äta vanlig husmanskost. Punkt.

Så här ser det alltså ut på Landstingets hemsida i Kronoberg år 2011.

(klicka för större bild)
Det är riktigt chockerande hur hela vårdapparaten kan ha missat "poängen" med diabetesbehandling. I det här läget är det är lätt att drista sig till att anklaga både sjuksköterskor och läkare för att vara svagbegåvade, men faktiskt, så är det ju inte!  De har gått en lång utbildning och verkligen haft tillräckligt med huvud för att klara av det. Tyvärr verkar det ju inte spela roll i det här sammanhanget, men det är ju som man brukar säga: "Skit in - skit ut". Det behöver ju inte vara fel på bilen när den går sönder, bara för att du har tankat den med fel bränsle.

Hela vårdapparaten verkar vara "feltankad"... Eftersom rEvolutionen inte verkar komma uppifrån, så får den väl börja nerifrån.

På Kronobergs landstings hemsida, och inte mindre än på avdelningen för barn och ungdomskliniken i Växjö, så läser dessa hemska kostråd till barn med diabetes. Det är så man får hicka för mindre...  Man går ut stenhårt:

Ett barn med diabetes ska äta vanlig husmanskost. Det finns ingen mat som är förbjuden, men det är viktigt att du tar tillräckligt med insulin till. 

(Sick!)   Du SKA hälla bensin på elden - men det är viktigt att du häller på tillräckligt med vatten också, så det inte brinner för mycket!

Finns det inget annat vi kan slänga på elden...?

Tänk på att du även kan äta soppa, risgrynsgröt, potatismos eller annat som av tradition varit olämplig mat vid diabetes.

Tja, det finns ju aceton, etanol - eller varför inte läkarsprit!  Men glöm för guds skull inte - mera vatten!

Du kan be bespisningspersonalen om extra mjuk macka för att få i dig tillräckligt med kolhydrater.

Vilket fantastiskt tips!  Den som kom på den här idén måste verkligen ha fantasi. Kanske var han eller hon väldigt intresserad av matematik - ungefär som att om man adderar 1, så måste man ju addera 1 på andra sidan likhetstecknet också, för att det ska bli jämvikt.

Raskt kastar vi oss över till ett tips som faktiskt är riktigt bra!  (helt ärligt, alltså)

Du ska absolut inte dricka söta drycker. Det finns bra alternativ. Det är MYCKET svårt (omöjligt!) att dosera insulinet till söta drycker.

Det absolut bästa alternativet är väl "vatten"?  Låter man bli att slänga lättantändliga vätskor på elden så går det ju inte åt så mycket vatten för att släcka den - då kan man dricka upp det istället.... ;-)

Dessutom, om nu diabetiker får rådet att inte dricka söta drycker på grund av svårigheten att dosera rätt mängd insulin - vad säger då detta om kroppens egen svårighet att "dosera" rätt mängd insulin på en "frisk" person....?   Fundera på det en stund.

Det är bra för alla att äta frukost, lunch och middag samt mindre mellanmål. Det blir lättare att få ett bra blodsocker om du äter regelbundet och tar insulin till alla kolhydrater du äter.

Tja... ovan var det ju ett påbud om att du SKA äta kolhydrater (bensin), alltså är det ju rimligt att du även får tips (en gång till) om att du måste ta tillräckligt med insulin (vatten) för att motverka elden. Sjutton vad svårt det måste vara att parera blodsockrets berg-o-dalbana... för banan lär ju vara allt annat än "rak" med dessa kostråd.

Med dessa kostråd som bakgrund, undrar jag om vi vågar titta på målsättningen med diabetesbehandlingen i Kronobergs län...?

 • Normoglykemi (normala, friska blodsockervärde) under hela dygnet, med så få symtomgivande låga blodsocker som möjligt
Den som äter LCHF-kost lär inte ha några som helst problem med detta.... däremot om man ska parera blodsocker-berg-o-dalbanan i tid och otid, så lär det bli svårt... hur väl lyckas man, egentligen?
 • Förhindra uppkomst av ketoacidos (syraförgiftning) hos individ med känd diabetes
 • Förhindra, tidigt upptäcka eller skjuta upp diabetesrelaterade komplikationer
Diabetesrelaterade komplikationer finns ju bara om man triggar dem?  Äter man LCHF-kost och därmed låter bli så mycket kolhydrater som möjligt, så bör alla markörer för diagnosen diabetes mer eller mindre "upphöra". Snacka om att förhindra!  Och när man har förhindrat så behöver man bara vänta till den tidpunkt då man hamnar på ålderdomshemmet där man blir serverad kolhydratrik mat...
 • Barnet ska växa efter sina förutsättningar och utvecklas fysiskt psykiskt och socialt precis som det förväntas av en individ utan diabetes.
Ät riktig mat - så ordnar det sig!
 • Barnet ska i möjligaste mån vara som sina kompisar, tillsammans med kompisar d.v.s. så lite särbehandling som möjligt.
 • Välutbildad patient/familj, som klarar att sköta sjukdomen såväl till vardags som i mera extrema situationer och som snabbt blir bättre på diabeten än vad teamet är!


Den diabetiker som äter LCHF-kost ÄR verkligen bättre än vad (detta) "teamet" är... det är bara att använda blodsockermätaren och kontrollera resultatet, enligt punkt ett ovan.

Mindre oroliga föräldrar ger mindre oroliga barn.

...och med föräldrar välutbildade i kostens påverkan på barnet, så tror jag barnet blir mindre oroligt.

5 kommentarer:

 1. Men Matsmurfen, alla de här råden de ger är ju för att de vill behålla sina kunder. Om kunden följer dessa råd så har de ju garanterat riktigt sjuka individer att ta hand om längre fram, tänk alla följdsjukdomar de får, amputation av fötter, synskador, övervikt, högt blodtryck mm.mm. varje patient blir en guldgruva för sjukvården och läkemedelsindustrin. Kolhydrater = Dollars

  SvaraRadera
 2. Det låter nästan för illvilligt för att vara sant...?!

  SvaraRadera
 3. Nej, nu måste jag protestera! De snälla multinationella läkemedelsföretagen vill bara vårt bästa liksom Unilever. Självklart skulle de vara de första att säga att kolhydrater och margarin inte är bra om det nu skulle vara så. Då skulle de ju inte behöva slita så hårt med att sälja insulin och andra läkemedel för några futtiga 1000-tals miljarder dollar om året. Nej, skäms! ;-)

  SvaraRadera
 4. Nej du, Gustav, jag skäms inte. Med gott samvete... ;-)

  SvaraRadera
 5. Haha det roligaste jag läst idag :P

  SvaraRadera