2010-08-01

Eat Fat And Grow Slim

Dr Richard Mackarness (MB, BS, DPM) (1916-1996) drev Englands första klinik för fetma och matallergi. Han skrev 1958 sin första bok "Eat Fat And Grow Slim" som tog upp den bedrägliga kaloriteorin och föreslog en nollkolhydrat-stenålderskost med obegränsad mängd protein och fett. Boken blev oerhört populär och gavs ut i sex upplagor.

Mackarness träffade Dr. Ted Rudolph som som var "fader" till begreppet matallergi i USA. Rudolph föreslog Mackarness att ta reda på vad han var allergisk mot och därmed kunna bli av med sin trötthet. Rudolphs behandling av Mackarness var så lyckad att Mackarness återvände till England fast besluten att använda behandlingen för några av sina egna patienter och att sprida kunskapen vidare till andra läkare. Men läkarkollegorna var misstänksamma mot den obekanta iden att kosten kunde bota allergi, eller möjligheten att det fanns ett samband mellan kost och psykisk sjukdom.

Mackarness bok "Eat Fat And Grow Slim" finns att läsa fritt här: http://ourcivilisation.com/fat/index.htm.

I förordet kan man läsa:

The body must have proteins and animal fats. It has no need for carbohydrates, and, given the two essential foodstuffs, it can get all the calories it needs from them.  

Kom ihåg att boken skrevs 1958.

I introduktionen kan man läsa följande:

The sugars and starches of our diet form its least valuable part and indeed contribute nothing which cannot better be gained from fat and protein foods like meat and fish, eggs and cheese, supplemented by green vegetables and some fruit. Such a diet provides an abundance not only of energy, an ounce of fat containing twice the energy of an ounce of sugar or five ounces of potatoes, but also such a diet provides an abundance of vitamins, trace elements and essential animo-acids in fact, an abundance of all those subtle, yet essential, nutrients which are so often lacking in diets based largely on the fat-forming carbohydrates. So, to the benefit of losing weight, the obese, in following Dr. Mackarness's diet, will add the benefit of eating, probably for the first time in their lives, a wholly satisfactory diet.

[...]

In contrast to this way of regaining one's proper weight, consider the diets still commonly advocated by the ignorant, which are based on starvation. Such starvation diets are too unpleasant to be followed by most people; the body is forced to eat itself, not only useless fat, but essential protein thus being destroyed; such starvation causes hunger, fatigue, insomnia, nightmares, had temper; there tends to be a deficiency of various essential nutrients such as vitamin A; neither the dieter nor her family become educated to prefer a good diet to the faulty starch diet generally eaten; socially, a starvation diet is far more difficult to follow than an unrestricted fat and protein diet

Kom ihåg att boken skrevs 1958.

Boken har 6 kapitel:
  • What makes a man fat?
  • The calorie fallacy
  • Objections to high-fat diets
  • Eating fat and growing slim in practice
  • Facts and fancies about obesity 
  • Summing up

Det är intressant att läsa Mackarness relativt fylliga nedmontering av de 5 vanliga huvudargumenten mot högfettkost, redan 1958:


The five main arguments against eating a high-fat diet which have been examined, do not stand up to serious investigation.

Hela världen, förmodligen mest kommersiella intressen, har varit mycket duktiga när man bortförklarat eller helt enkelt "kört förbi" och "överröstat" kunskapen som fanns "förr". Reklam och marknadsföringsknep kan tydligen "döda" vad som helst, särskilt om det finns pengar att tjäna för egen vinning.

För vad sägs om denna serie av tunga namn inom lågkolhydratkost. På det stora hela har de blivit just överkörda, överröstade men framför allt ignorerade när man formade "kostråden" till befolkningen. Förmodligen ansåg man sig vara än större auktoritet, än de var.

Jean Anthelme Brillat-Savarin (1755-1826)
Anses som lågkolhydratkostens "fader". Han hävdade redan under sin tid att socker och vitt mjöl är orsaken till övervikt, även om han kanske lutade mer åt högproteinkost än högfettskost.

William Banting (1797-1878) (svenska)

Vilhjalmur Stefansson (1879-1962)

Weston A. Price (1870-1948)

John Yudkin (1910-1995)
1957 visade han att konsumtion av socker och sötningsmedel är nära förknippade med kranskärlsjukdom. 1972 blev han internationellt känd för sin bok "Pure, White and Deadly", vilken också finns på både tyska, och svenska "Rent, vitt, dödligt".



Även i Sverige finns det storheter inom lågkolhydratkost, även om de tillkommit mer eller mindre på senare tid. Läkaren Annika Dahlqvist tystar man inte i första taget, även om man har försökt så har det snarare stärkt hennes ställning som auktoritet på området. Även läkaren Andreas Eenfeldt alias Kostdoktorn har ett stort finger med i spelet. Men det finns en hel räcka med andra personer som bidrar till befolkningens kunskapslyft!  Sakta men säkert avslöjas att de flesta "omedvetet" äter sig själva i sank.

Glöm nu inte att läsa Mackarness bok "Eat Fat And Grow Slim" som finns att läsa fritt här: http://ourcivilisation.com/fat/index.htm.

.

5 kommentarer:

  1. Bra inlägg. Men du, Yudkin dog -95 inte -65. ;)

    SvaraRadera
  2. Tack på påpekandet, jag har rättat årtalet!

    SvaraRadera
  3. Helt suverent Matsmurfen!!
    Dette må jeg linke til :-)

    Tusen takk for interesant innlegg!!

    SvaraRadera
  4. Har en väninna som bodde i England på 80-talet med svår astma och matallergier. Hon sattes på denna kost och blev mycket bättre. Tyvärr återföll hon i gamla vanor när hon flyttade hem igen. "För så kunde man ju äta i all evighet". Jodå, det kan man...

    SvaraRadera
  5. Suzanne, har du sagt det till din väninna också? :-)

    SvaraRadera