2010-07-26

Vetefritt är inte samma sak som glutenfritt!

Citat från The Heart Scan Blog (Fetstilen längst ner är min)

What increases blood sugar more than wheat?


Cornstarch, potato starch, rice starch, and tapioca starch: Sound familiar? These are the main starches used in "gluten-free" foods. A hint of the high GI behavior of these dried starches is seen in the GI for cornflakes of 80.

So remember: Wheat-free is not the same as gluten-free. Gluten-free identifies junk carbohydrates masquerading as healthy because they don't contain one unhealthy ingredient, i.e. wheat.
 
Oavsett om man är glutenallergiker eller inte mår kroppen bäst av att utesluta "mat" som innehåller spannmålsprodukter, oavsett hur litet innehållet är. På Livsmedelsverkets sida för gluten har man en tolererad mängdangivelse av vetestärkelse om man har allergi mot spannmålsprodukter:

Produkter baserade vetestärkelse kan tolereras om den totala glutenhalten i produkten ligger under 20 mg/kg.


Om man nu har glutenallergi - hur svårt kan det vara att ha nolltolerans för det man inte tål?!  Men det är väl som med kolhydrater i allmänhet och diabetes - trots att man som diabetiker inte tål kolhydrater så rekommenderas man att äta dem i relativt stor mängd...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar