2010-07-26

Så blir du kvitt ballongmagen!

Artikel i Aftonbladet.

Jag kan inte läsa hela artikeln eftersom jag inte är medlem, så jag vet inte precis vad "tarmprofessorn" har att säga, men med tanke på att man i den fria texten nämner "minska ner portionerna, ät lite oftare och undvik sena måltider" så behandlas nog "ballongmagen" / IBS inte med kosten i första hand, i alla fall inte med det som magen förmodligen inte tål - uteslutande av framför allt spannmålsprodukter, men även kolhydrater i största allmänhet. Dessutom finns det ju läkemedel....

Det finns ingen medicin som botar men flera läkemedel kan lindra besvär som förstoppning, diarré och gaser. Bäst är dock att se över sitt matintag.

"...som kan lindra besvär..." är ju rent skrattretande. Alltid handlar det om att "lindra", aldrig att "bota" eller att få vara en "frisk sjuk".

Att det är bäst att se över sitt matintag är det bästa med hela artikel, om man bortser från att syftet med rådet är något helt annat än det som avses här. Det är många som rapporterar om förbättrade eller helt försvunna besvär med IBS eller "ballongmage" när de börjat med lågkolhydratkost, d.v.s helt uteslutit kolhydrater med undantag från de som finns i grädde, smör, mjölk och ovanjordgrönsaker. Citat från Kostdoktorn och den vetenskapliga litteraturen:

IBS
Austin 2009. Clin Gastroent Hep. 17 personer med IBS (med mest diarrébesvär) fick testa strikt lågkolhydratkost under 4 veckor. Majoriteten förbättrades tydligt.

Betänkt här att 4 veckor är en oerhört kort tid för en vetenskaplig undersökning!  Dels för att de förbättrades på den korta tiden, och dels för att en längre undersökning säkerligen hade visat att alla hade förbättrats!

Läs gärna vidare på Kostdoktorn om vetenskapliga studier på lågkolhydratkost / LCHF - här är den fylliga innehållsförteckningen med vetenskapliga studier på olika områden:

Innehåll

 1. Viktnedgång
 2. Hjärtkärlsjukdom
 3. Diabetes typ 2
 4. Diabetes typ 1
 5. Säkert äta lågkolhydratkost i längden?
 6. Epilepsi
 7. Leversjukdom
 8. Halsbränna
 9. Gikt
 10. PCO-S
 11. IBS
 12. Parkinson
 13. Vitamin /mineralbrist ex D-vitamin
 14. Fler intressanta hälsostudier
Utöver ovanstående finns diverse ytterligare här:
Ett hundratal studier som visar att du inte blir fet av fett.

Nu till den tyngre vetenskapen, via JAMA, NEJM, AIM, Cochrane, AJCN, BMJ och så vidare.

[...]3 kommentarer:

 1. Här är de 10 tipsen (Jag är medlem :-):
  1. Frukta fiberfyllan!

  Ta det lugnt med fiberrik mat. Lagom är bäst ...

  2. Undvik gasbildande mat som lök, kål, ärtor och bönor.

  3. Ät mindre portioner, men oftare.

  4. Undvik sena middagar.

  5. Rör på dig. Stillasittande försämrar matsmältningen.

  6. Prutta mer. Om du håller igen blir det bara värre.

  7. Gör regelbundna toabesök. Låt det ta tid.

  8. Ta det lugnt. Stress och nervositet förvärrar en orolig mage.

  9. Se magen som en förhandlingspartner och var lyhörd så blir ni bra kompisar.

  10. Hjälper inget? Hör med en läkare om dina besvär kan bero på gluten- eller laktosintolerans.

  Inget råd hjälper alla. Var och en måste prova sig fram till vad som hjälper bäst.

  SvaraRadera
 2. och så här tyckte professorn om att testa dieter: "Kan det vara en idé att experimentera med olika dieter och se vad som funkar?

  – Nej! Allt för många försöker lösa problemen på egen hand genom att testa olika varianter av extremdieter. Men de gör ofta större skada än nytta och du riskerar brister av olika slag."

  SvaraRadera
 3. Tack ny08 för listan! Min enda kommentar är väl av typen "suck"...

  "Allt för många försöker lösa problemen på egen hand...". Jag skulle vara förvånad om sjukvården själva lyckas hjälpa patienterna. Flera vittnar ju t.ex om att magont/gaser etc inte har blivit "botat" av sjukvården i kanske 20-30 år, men har gått över på nolltid med LCHF-kost.

  SvaraRadera