2010-05-29

Snabbmat undanbedes!

Ett riktigt bra debattinlägg på Aftonbladet idag!

Alla har tid att rulla sina egna köttbullar

Carola Magnusson från Solna driver Carolas Eko, en restaurangverksamhet som drivs efter devisen "närodlat och ekologiskt utan tillsatser" och lagar mat åt tre skolor i Stockholm med sammanlagt 2000 elever och 130 förskoleelever samt personal.

Andan med närodlat, ekologiskt och utan tillsatser tilltalar mig, även om det egentligen inte är LCHF-mat.

Camillas debattinlägg är ett svar på ett annat som jag hade tänkt kommentera häromdagen, men jag kom aldrig så långt då...  Jan Börjesson skrev då debattinlägget Sluta att hacka på snabbmaten:

Vad vågar jag lägga i kundvagnen för att inte bli betraktad som miljöbov? Hur mycket koldioxid kostar den danska fläskfilén? Borde jag i stället köpa den svenska filén, fast den är dyrare? Är en produkt som innehåller tre E-nummer giftig? Vilken fisk är tillåten att köpa? Debatten har framkallat skamkänslor och ångest hos många. Ofta alldeles i onödan.  

Sånt här tycker jag är roligt!  Hur kan någon känna skam och ångest för att man köper politiskt inkorrekta matvaror?   Har man kommit så långt att man känner skam och ångest så har man väl förmodligen också gjort något åt det...

Något som gör det hela ännu svårare är alla motsägelsefulla råd från forskare och matdebattörer som skapar total förvirring.

Den totala förvirringen är ett helt naturligt tillstånd!  Vi är ju förda bakom ljuset av etablissemanget och livsmedelsindustrin när det gäller kostfrågan och kopplingen till god hälsa. Det finns inget över huvud taget som visar att kolhydratmängden i dagens allmänna kostråd är något som är bra på längre sikt, inte heller att mättat fett skulle vara så farligt. När så bättre alternativ till dagens kostråd kommer upp till ytan kallas det "total förvirring", särskilt som det handlar om pengar.

Det senaste mantrat, som upprepas till leda av matskribenter och kockar med nyvunnen stjärnstatus i tv-kanalernas matlagningsprogram, är att maten ska lagas från grunden. Bort med halvfabrikat och färdigrätter. Ett budskap som känns både otidsenligt och fördomsfullt. Och framförallt snobbigt. 

Vad är Jan Börjessom ute efter egentligen?  Givetvis är detta debattinlägg en del av hans agenda. Han analyserar restaurangmarknaden för Delfi marknadspartner och är tidigare chefredaktör för facktidningarna Fri köpenskap och Fast food. Delfi ger bl.a ut en publikation om "Fastfoodmarknaden" varje år... den kostar 2.600 kr så det är inget vem som helst skaffar sig.

En annan absurditet som komplicerar matinköpen är tillsatsnojan.
[...] Oron blir inte mindre av att vissa livsmedelsindustrier som rena panikåtgärder utlovar nollvisioner vad gäller tillsatser. 

När man känner till anledningen till Jan Börjessons inlägg så riktigt lyser hela debattinlägget av krampaktiga försök att påverka läsaren till att tro på det han säger... och vad hände förresten med "konsumentmakten"?  Det brukar ju heta att "konsumenten vill ha det" och då får konsumenten det - alltså tillsatsfri mat. De har ju inte rensat ut tillsatserna utan orsak. Allt handlar förstås om pengar - om ingen köper varan med mycket tillsatser så förlorar man pengar när försäljningen sjunker - alltså tar man bort tillsatserna och gör en reklamkampanj där man berättar att tillsatserna är borta, och fortsätter tjäna pengar.

En del tillsatser kan förvisso tyckas onödiga, men det finns också en del tillsatser som är nödvändiga av matsäkerhetsskäl, nitrit i julskinka till exempel. 

Sick! - nitrit är ett "matsäkerhetsskäl"?!?   Som pricken över i klämmer han till med:

Konsumenterna behöver tipsas om goda rätter med halvfabrikat som bas som är enkla att tillaga och näringsriktig snabbmat. 
Tillåt mig att le!  Hoppas du fick riktigt bra betalt för din debattartikel.




Vad har då Camilla Magnusson  att bjuda på i sin debattartikel?


Det är inte otidsenligt att låta våra barn få äta riktig mat och lära sig om matens ursprung, identitet och kvalitet. Det är vårt ansvar. 

Ah!  "Vårt ansvar", det gillar jag. I mångt och mycket lägger vi nu ansvaret för barnens kost på livsmedelsproducenterna som inte tänker på annat än nästa kvartalsrapport och aktieägarnas krav på större vinst!


Jag tänker inte sitta och invänta en forskningsrapport som berättar det mitt sunda bondförnuft redan säger mig – att alla dessa industriframställda tillsatser kommer få katastrofala konsekvenser.  


Och så kommer vi till de egentillverkade köttbullarna:


Vardagsmiddagen är inget nödvändigt ont som ska fixas, och det fort. Det borde vara en självklarhet att lägga minst en halvtimme om dagen på att laga riktig mat till sina barn eller till sig själv. Nu tycker jag visserligen inte att man kan värdera mat i tid. Då kan vi aldrig slå industrins 30-sekunder-”pling”-mat. 


Jag gillar Carolas coola språk:

...men det är ännu jobbigare att i framtiden fejsa hur barnen blev sjuka av snabbmaten. 

Carola lagar inte LCHF-mat, men hon verkar ändå inte ha långt kvar - ett stänk av LCHF:

Men om du väljer att stuva vitkål till falukorven i stället för pulvermos och lägger ner korven med högst kötthalt i korgen har du ändå kommit ganska långt.

Matdebatten har tagit oss ett stort steg framåt. Luft, vatten och mat är fortfarande det vi behöver för att leva. Det kan aldrig vara otidsenligt, fördomsfullt eller snobbigt att bry sig om var maten kommer ifrån. 

2010-05-23

Chokladdryck

Kanske kan denna chokladdryck kan falla dig i smaken?
  • Häll upp c:a 0,5 dl grädde i en mugg
  • Blanda i en rejäl tesked kakao (9 g)
  • Rör runt länge så kakaon blandar sig med grädden och det blir tjockt (späd ev. mer mer grädde)
  • Häll på ytterligare 1,5 dl grädde och rör om
  • Kör i mikron 1 - 1,5 min
Den som inte kräver väldigt lågt kolhydratsintag kanske kan röra i en tesked strösocker (6 g)?


Näringsinnehåll:
  • 785 kcal
  • 6,3 g protein (3 E%)
  • 7 g kolhydrater (4 E%)
  • 82 g fett (93 E%)

Med en tesked strösocker blir det:
  • 810 kcal
  • 6,3 g protein (3 E%)
  • 12,9 g kolhydrater (6 E%)
  • 81,9 g fett (91 E%)

Själv tycker jag att det inte är särskilt svårt att dricka upp en mugg av detta, och äter jag något annat som "passar" så är det inte svårt att komma över 1000 kcal. Kanske kan användas som frukost eller "mellanmål"?  Det kanske kan vara frukost för ett barn tillsammans med något annat?

2010-05-22

Wheat intolerance

The Heart Scan Blog har ett intressant inlägg om vete, bl.a om mänsklig manipulation som skapade 24997 ytterligare varianter - utöver de 3 naturliga...

In other words, the wheat of earlier agricultural humans, including the wheat of Biblical times, is NOT the wheat of 2010. Modern wheat is quite a different thing with differing numbers of chromosomes, different genes due to human manipulation, varying gluten protein composition, perhaps other differences.

Somewhere in the shuffle and genetic sleight-of-hand that has occurred over the last 30 years, wheat changed. What might have been the "staff of life" has now become the cause of an incredible array of diseases of "wheat" intolerance.

Bild från Wikipedia - Vete

2010-05-15

Airams våfflor

Jag har bakat Airams våfflor!


En kväll testades Airams våfflor som kvällsmat tillsammans med vispad grädde. Både barn och vuxna blev proppmätta på två våfflor var...!  En ganska märklig mättnadskänsla efter att ha ätit just något som kallas "våfflor", när man jämför med "traditionella" våfflor gjorda på mjöl - som aldrig går att sluta äta...

Jag har gjort en innehållsberäkning på detta. Airam uppger att det blir 12 laggar, jag fick bara 9.  Jag beräknar i alla fall innehållet efter 10 laggar, för att ta något slags medelantal. Jag har använt Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas för uppgifter om näringsinnehåll i mandel, denna har ett kolhydratsinnehåll på 13,4g/100g (den Finska motsvarigheten Fineli har endast 6,6g/100g).


Per våffla:
  • (Energi: 328 kcal)
  • Protein: 10,8 g (6 E%)
  • Kolhydrater: 5,1 g (13 E%)
  • Fett: 29,2 g (80 E%)


Per våffla med grädde:
 Vispar man 3 dl grädde och fördelar detta jämnt över alla 10 våfflor, så får man följande innehåll per våffla:
  • (Energi: 441 kcal)
  • Protein: 11,5 g (5 E%)
  • Kolhydrater: 6,0 g (10 E%)
  • Fett: 41,2 g (84 E%)
  •  
Man kan förstås använda våfflorna som underlag för annat än grädde. Varför inte ägg- och räkmacka, eller någon slags "landgång" eller "smörgåstårta"?

2010-05-06

Extrem kolhydratkost

SBU:s rapport har kommit; det kan man inte ha missat...?

En av SBU:s slutsatser:

Det saknas studier för att bedöma långtidseffekterna av mer extrem lågkolhydratkost med högt fettintag, såsom LCHF-kost. Säkerhetsaspekterna blir därför särskilt viktiga vid klinisk uppföljning av de personer som själva väljer extrem lågkolhydratkost.

Det jag vill kommentera är just orden "mer extrem lågkolhydratkost". Vad är då tallriksmodellen, eller nästan vad som helst som inte faller under begreppet LCHF?

Använder "de" begreppet extrem lågkolhydratkost" så tycker jag att "vi" kan använda begreppet "extrem kolhydratkost"!

Just ordet "extrem" ser jag som väldigt negativt i det här fallet och jag är säkert inte ensam om detta, särskilt inte om det är en diabetiker som följer de fettsnåla kostråden som läser det. Man försöker smutskasta lågkolhydratkosten utan att ha något fog för det man säger. För att spä på osäkerheten kring den "extrema" lågkolhydratkosten drar man till med ordet "säkerhetsaspekterna" för att låta påskina att det inte är säkert med LCHF.

Vilka är "säkerhetsaspekterna" som blir så viktiga?