2010-04-10

Mödosamma och svåra livsstilsförändringar


Kostdoktorn skriver idag om ett par artiklar i SVD "Tillbaka till ruta ett"

SvD: Mörk framtid för fetmapiller
SvD: Tre experter svarar: därför får man inte fram fungerande bantningspiller

I den senare artikeln uttalar sig Christina Fleetwood, ordförande i Överviktigas riksförbund:


–Att gå ned i vikt handlar om mödosamma och svåra livs- stilsförändringar. Men det upp-lyser inte läkemedelsföretagen om och inte heller sjukvården, säger hon.

"Mödosamma och svåra livsstilsförändringar" ???   Det enklaste och lättaste jag gjort i mitt liv är väl förmodligen att övergå till LCHF-kost. Att få äta sig så mätt man vill och äta så gott - det har jag aldrig gjort tidigare!  Nu syftar i och för sig Christina Fleetwood på läkemedelsbehandling, men det finns alltså alternativ som varken är mödosamma eller innebär några svårare livsstilsförändringar.

Det klart läkemedelsföretagen inte vill upplysa om LCHF-kostens välgörande gärningar på hälsan. Då får de ju inte sälja någon dyr medicin. Underligt att Överviktigas Riksförbund inte lägger mer tid och pengar på att undersöka kostbehandling av övervikt?

LCHF har ju faktiskt bäst resultat i vetenskapliga studier, både för vikt, blodfetter och blodtryck.

Professor Stephan Rössner fäller denna kommentar när det gäller svårigheten att hitta ett fungerande bantningspiller:

–Den viktigaste förklaringen är nog att det är oerhört svårt och komplicerat att ingripa i väldigt basala funktioner hos oss människor.

Tänk att ljuset ska vara så svårt att tända... varför försöka medicinera bort övervikten när man kan göra det med så basala funktioner som intag av "vanlig mat"?  Stephan Rössner fortsätter:

–Kroppen vill till varje pris bevara och konservera dessa livsavgörande mekanismer. Om vi börjar manipulera med dem kan det därför lätt uppstå biverkningar och olika negativa effekter.


Jo, just det. Och varför försöka manipulera kroppens reglersystem genom att äta som den inte skapt till?  Ett högt intag av sockerkedjor (kolhydrater) är ju ett sätt att "manipulera" eller "felutnyttja" kroppens funktion, och denna manipulation leder ju mer eller mindre till fetma eftersom få verkligen kan förbränna den enorma energimängd som sockerkedjorna utgör i t.ex tallriksmodellen - en energimängd som måste bort från blodbanan eftersom den inte förbrukas - och ovillkorligen blir inlagrad som fett.


Stephan Rössner fortsätter igen:

–En annan viktig orsak är att vi inte tolererar några biverkningar av fetmapreparat eftersom de ges till i princip friska personer. Vid svårare sjukdom accepteras vissa risker.

Det är intressant att Stephan Rössner anser feta personer vara "i princip friska"...  och att fetma inte är någon svår sjukdom?  Ändå rekommenderar man många överviktiga att genomgå gastric bypass (krympa magsäcken), ett kirurgiskt ingrepp som är långt ifrån fritt från biverkningar eller komplikationer, för att inte tala om risken att dö (Gastric Bypass - Livsfarligt?)



Nej, tacka vet'ja LCHF-kost - den är varken mödosam eller särskilt svår att införa eller leva med.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar