2009-10-04

Kalorier vs typen av näringsämne

Jag hittade följande kommentar i samband med en diskussion om reducering av kalorier och motion för viktnedgång's vara eller icke vara:

...förklara för mig hur det är möjligt för mig att med kolhydratuteslutning gå ner ett kilo i veckan på samma kalorimängd som fick mig att gå upp i vikt när jag åt mycket pasta, ris och potatis, om det nu är så att hur mycket vi äter är det enda som räknas...

Nyckeln till att förstå detta ligger i VAD man äter, inte mängden kalorier. VAD kroppen förbränner beror ju på VAD man stoppar i sig!

Matar man kroppen med socker så förbränner den också socker, vilket innebär att fettförbränningen samtidigt är avstängd! Insulinnivån är högre för att lagra bort det förhöjda blodsockret, vilket trycker ner nivån av fettförbrännande glukagon.

Matar man kroppen med mestadels fett, slås fettförbränningen på som ett resultat av det låga blodsockret = mindre insulin = mer fettförbrännande glukagon!

1 kommentar:

  1. Hej! Japp, är här och gör lite reklam för en gratis lågkolhydratinformationssida. (vilket underbart långt ord) Hoppas att ni vill smita in på www.kostgajden.se

    Tycker du om det du ser hoppas jag du vill sprida sidan vidare ;)

    Härliga hälsningar
    Anna

    SvaraRadera