2009-06-27

Väg dig för att höja motivationen!


Man kan få rådet att slänga ut vågen för att inte fixera sig vid vikten, och det kan väl förstås vara ett klokt råd. Men, jag har nog ändå en annan syn på saken. LCHF ska ju inte ses som en "diet". LCHF är något man äter för att må bra och återfå sin hälsa på en mängd olika sätt, det är en livsstil. En bieffekt är ju att man kan tappa lite av övervikten, eller för den delen - gå upp i vikt om man är underviktig.

Om det är så att man behöver gå ner i vikt, så vill man ju inte hela tiden "förstöra" effekten av den viktnormaliserade kosten man precis har börjat med. En motivationshöjande åtärd är då att väga sig ofta.

Äter man vid något tillfälle onödigt mycket kolhdyrater lär dessa ganska omgående lagras in som glykogen i musklerna, vilket samtidigt binder vatten. Såvida man inte samtidigt förbrukar glykogenet genom ansträngning, förstås.

Ett gram glykogen binder i runda slängar 2,7 gram vatten.

Det kan alltså vara en motivationshöjande faktor att väga sig ofta för att dra slutsatser kring effekterna av det man stoppar i sig. Ökar man i vikt, ökar ju också chansen för att man låter bli att stoppa i sig det som inte är bra för hälsan - efter att man har vägt sig.

Är man dessutom innehavarare av ett kalkylprogram som Excel eller någon gratisvariant av detta, så rekommenderar jag att man för lite vägningsdagbok och gör diagram över viktminskningen. Pekar kurvan neråt är det grymt motiverande att fortsätta. Pekar kurvan uppåt kan man förstås blir lite deppig - men å andra sidan kan det ju också motivera till att verkligen sätta ner foten (men akta så du inte stampar på vågen) och låta bli allt som höjer blodsockret onaturligt mycket; kolhydrater i alla dess former. Till en viss gräns förstås - men var gränsen går ser du ju på vågen...

2 kommentarer:

  1. Jag kunde absolut inte ha skrivit det bättre själv! :-D

    SvaraRadera
  2. Åja, ta inte i så. Det är väl bara det att jag hann före... ;-)

    SvaraRadera