2009-06-27

Uffe Ravnskov: Alla är olika - även metabolt

Uffe Ravnskov i Dagens Medicin 2009-06-26.

Han tycker till om Frank Sacks studie som nyligen publicerades i New England Journal of Medicine.
Det allvarligaste felet är nog att många, inklusive försöksledarna, tror att vi alla är lika. Den så kallade LCHF-dieten, som bör innehålla betydligt färre kolhydrater än i Sacks-gruppens experiment, har framför allt visat sig vara hälsosam för diabetikerna. Det finns ett dussintal kontrollerade studier som visat att vikten rasar och alla diabetesparametrarna förbättras med denna metod och att somliga till och med kan slänga insulinsprutan.
Vi är alla olika – även när det gäller ämnesomsättningen. Lägg alltså inte ner debatten, som professor Rössner föreslår, låt den fortsätta. Kanske kan den stimulera kreativa forskare till att starta mera fruktbara experiment än Sacks-gruppens.

Tidigare inlägg i Dagens Medicin 2009-06-03 av ett helt gäng med framstående experter på området: Var finns Livsmedelsverkets expertis när den behövs bäst?

Efter den artikeln "avslutade" Generaldirektören för Livsmedelsverket, Inger Andersson, "kostdebatten" genom att svara på Uffe Ranskovs (mf.l) frågor 2009-06-17. Svaren blev dock av typen goddag-yxskaft: Regeringen har givit oss uppdraget att ge kostråd.

Den senaste tidens debatt om mättat fett har skapat förvirring när det gäller vilken kost som är bäst för långsiktig hälsa.

Jag tycker inte det råder någon förvirring alls. Det är bara etablissemanget som krampaktigt håller fast vid gammal forskning från 50-talet. Den som har läst på ynkligast möjliga kan direkt se att denna forskning var manipulerad. Tydligen fick inte chefsnutritionist Ulf Bohman göra detta "avslut" utan Generaldirektören själv tog ett kliv framåt för att på något sätt ge pondus åt goddag-yxskaft-svaret på Uffe Ravnskov mf.l tidigare frågor.

Men det fungerar inte så; det spelar ingen roll var på karriärstegen man står i etablissemanget, det blir inte varken mer eller mindre avslut på debatten för det.

Jämför det med att det inte spelar någon roll om man är fattig eller rik - man blir lika hungrig om det inte finns någon mat.

Jag hävdar att alltihop handlar om ett stort och mäktigt, skandalöst ledningsproblem. Den som leder verksamheten och sitter i takvåningen med fin utsikt - har inte den minsta aning om vad som händer i våningarna under. Där nere i källaren börjar dock "vanligt folk" fatta vad det handlar om.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar