2009-03-29

"Din lunch är en fettbomb"

I Dagens Arbete (DA) kan man idag läsa en artikel med ovanstående rubrik. DA har provat maten på tre lunchrestaturanger i Jönköping.

Ewa Silander (bilden) är dietist på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg och temaansvarig för kosten i friskvårdsatsningen Livsstil i Väst. Hon blir bestört när hon ser resultaten från Dagens Arbetes näringsvärdesanalys. Laxen med färskost, broccoli, potatis och hollandaisesås innehåller så mycket fett att det räcker för mer än en dag.

Det måste vara såsen. Där förstörde de hela maträtten”, konstaterar hon.

Man blir ju mållös. Det enda felet jag hittar med den rätten är - potatisen! Övriga ingredienser är ju rena mumman för en LCHF-fastast! Särskilt hollandaisesåsen - den kan man ju äta med sked!

Vi äter oss till döds.


Japp - kunde inte sagt det bättre själv - på kolhydrater! Skippa potatisen!!!

Men om alla åt bara tio gram mindre mättat fett per dag, skulle antalet personer som insjuknar i hjärt- och kärlsjukdomar minska med en tredjedel, uppger Livsmedelsverket.

Undrar hur SLV räknade ut detta? Det måste ju i alla fall basera sig på något helt annat än luften i de 72 studierna som numera är världsberömda för att inte stödja någonting.

Laxen är nyttig med rätt tillbehör, men här blir lunchgästen lurad, tycker hon. Och det är ofta svårt att göra hälsosamma val. Man är utlämnad till kockens vilja och kunskap om matlagning.


Lurad, och lurad... ja, men det har ju inte varken med laxen eller färskosten att göra - kolla in potatisen och se vad den gör med blodsockret! Laxen innehåller NOLL kolhydrater och färskosten MAX 5 g/100 g. Potatisen däremot innehåller omkring 15 g/100g - vilket mer eller mindre blir till samma mängd blodsocker i kroppen. Och ett par hundra gram potatis (= 30 g sockerkedjor) är ju inte omöjligt att stoppa i sig, särskilt inte när man gojsar ihop den med mumsig hollandaisesås.

..."Man är utlämnad till kockens vilja och kunskap om matlagning"... Ja, när får vi se mera LCHF-mat i personalmatsalarna? Det borde komma snart om allt bara handlar om KOCKENS vilja och KUNSKAP. Kockarna borde utbildas i modern nutrition, och inte något som härrör sig från "hitte-på-forskning" från 50-talet.

Men nu händer det äntligen saker. Från att fokus har legat på mesta möjliga bukfylla till lägsta pris, har matens effekt på hälsan fått allt större uppmärksamhet.


Sen när blev kolhydrater inte bukfylla...? Tänk efter själv, vad är det på tallriken som tar mest plats? Vad är det som gör dig mätt? Jo, kolhydrater som potatis, ris, pasta, botten i pizzan, pommes i kebabtallriken. Kolhydraterna utgör den största "bukfyllan" som gör att man blir mätt och inte orkar äta "allt det götta" på tallriken, allt det götta som gör att man håller sig mätt längre och mår bättre. Vem har t.ex inte fått kraftiga gasutsläpp efter en pizza...? Det är i alla fall inte skinkan och ostens fel.

Men det är ju trevligt "att matens effekt på hälsan fått allt större uppmärksamhet", eller hur?

Medvetenheten om matens betydelse för hälsan har ökat, säger Ulf Bohman.

Bra! Det var det bästa Ulf Bohman sagt på länge!


”GI-dieten har startat en bra debatt om kvaliteten på kolhydraterna. Men när folk börjar bli rädda för att äta potatis och morötter, då har det gått för långt.”


Sant. Frågan är vem som avses med "folk". Är det de friska och slanka personerna - eller är det de sjuka och överviktiga...? Vi tar ett citat till för att få svar på frågan:

Och Livsmedelsverket sysslar inte med dieter eller viktminskning, utan med ett balanserat och hälsosamt ätande, tillägger han.


Jaha, det var så Ulf Bohman menade - det är de friska och slanka som inte ska vara rädda för potatisen och morötterna. För de slank är väl inte sjuka? Alltså måste det vara de överviktiga som är sjuka och automatiskt faller bort eftersom Livsmedelsverket inte sysslar med viktminskning. Men vad händer när de friska och slanka äter enligt Livsmedelsverkets kostråd...? Och varför ökar antalet överviktiga och sjuka trots dessa kostråd?

Visst kan jag hålla med Ulf; de friska och slanka behöver inte hålla sig borta från potatisen och morötterna, men de kan äta lite mindre av den varan.

Morötterna får allt lite oförtjänt kritik här; månne vara det okunskap eller ett medvetet val, men de innehåller c:a 5 g kolhydrater/100 g, så de är ingen större fara att äta eftersom det blir svårt att inta så stor mängd att det skulle göra någon skillnad. Jämför t.ex med potatisen - du får äta 300 gram morot (c:a 3 st) för samma mängd kolhydrater i 100g potatis.

Övrigt i denna artikel är det vanliga tugget om att mättat fett är farligt, upprepat likt en pick-up som halkar tillbaks i ett gammalt spår i en LP-skiva... Man undrar om hela artikeln ingår i någon slags kampanj för att trumma ut Livsmedelsverkets numera åldersdigna kostråd som baserar sig på de manipulerade resultaten av Ancel Keys s.k "forskning" på 50-talet.

Den som vill lära sig mer om vad den moderna forskningen säger, kan läsa något eller allt av följande:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar