2011-11-06

Nötter ger viktnedgång?

(Uppdaterad)

I en Spansk studie publicerad i september 2011 kom man fram till att nivån av serotoninmetaboliter ökade i urinen hos en grupp på 22 personer som fick äta en diet med tillägg av 30 gram nötter varje dag. Nötterna bestod av hasselnötter, valnötter och mandel.

Enligt forskarna kan resultaten hjälpa patienter att bli av med övervikt och minska risken för att utveckla typ 2-diabetes och hjärtsjukdomar (har vi hört den förut?). Dock testade man inte själva viktnedgången här, utan tänker nog mera på att seratonin minskar begäret efter mat... så möjligen ska nötterna vara en "genväg" till viktnedgång genom att i övrigt äta mindre... suck.

Bortsett från seratoninalten, så kan det i och för sig vara just så - ät något fettrikt och därmed undviker du kanske automatiskt att inte äta något annat, och det kan vara frånvaron av det där andra som orsakar viktnedgången... t.ex kolhydrater.

I vilket fall som helst, nötter är rika på fett. De tre nämnda sorterna innehåller i snitt 82 E% fett, så de 30 grammen som försöksgruppen fick äta varje dag innebar ett ökat fettintag om 25 gram per dag.

Vid en eventuell studie i viktnedgång på nötter, så undrar jag hur resultatet hade sett ut om man hade gett [en annan] försöksgrupp smör eller kokosfett i samma mängd? Men, rutinmässigt är väl det inte "etiskt korrekt" att utsätta en människa för ökat fettintag med så uppenbara fettkällor som smör och kokosfett. Men nötter går tydligen bra...


Metabolomics Unveils Urinary Changes in Subjects with Metabolic Syndrome following 12-Week Nut Consumption

2 kommentarer:

  1. Hi-hi, javisst. Det finns många varianter på vetenskapliga undersökningar som skulle vara kul att läsa om. Själv tycker jag det är mycket godare att varje dag istället äta en extra slev smörsås. ;-)

    SvaraRadera