2010-01-03

Priset var för kostråden...?

I pappersversionen av Sydsvenskan idag:

"Fettdoktorn" utnämndes till årets förvillare av föreningen Vetenskap och folkbildning för sitt budskap om fettrik kost

Detta kallas för en "tidningsanka". Det går inte att åberopa "god tro" eftersom det då är uppenbart att man är svagbegåvad och verkligen inte kontrollerar källan till sitt påstående, så det måste ha att göra med medveten lögn i syfte att svärta ner meningsmoståndare.

Tidningsanka (eller pressanka eller bara anka) är en publicerad "nyhet" som är medvetet falsk. "Ankor" publiceras av olika skäl, till exempel för att svärta ned meningsmotståndare eller för att förbättra försäljningsresultatet. Samma effekter kan ibland nås utan att tidningen tar till medvetna lögner, genom att man publicerar rykten utan att ha försökt kontrollera dessas riktighet. Om falsariet uppdagas, kan tidningen då försvara sig med att man har varit i god tro.

Nyhetstidningar är enligt min mening en nödvändighet i samhället - men hur sjutton ska man kunna lita på dem i vilken fråga som helst - när en sådan här liten notis får passera förbi pressarna.

Den som vill kontakta Sydsvenskan och fråga vad de sysslar med hittar kontaktinformation här.

VoF har gång på gång påpekat att det inte är för kostråden som Annika får priset. Förmodligen är detta helt riktigt eftersom man litar på att pressen gör resten av jobbet...


Hasseman på KiF tipsade här och har en scannad bit av tidningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar