2011-04-22

Frossa i magra ägg?

Foto: kai4107 / FreeDigitalPhotos.net
En artikel i Aftonbladet från 2008 påstår att man kan Äggfrossa med gott samvete eftersom ägg är magra: "Supernyttigt och magert!".

Ägg är inte magra!

Tittar man på energifördelningen i ägg så kommer 63% från fett, 36% från protein, och endast 1% från kolhydrater. Det enda man pratar om i artikeln är att ägg innehåller "bra protein", fett nämns inte med annat än att det är i gulan det finns. Ändå är fettet den största delen av energin, på gränsen till dubbelt så mycket som proteinet.

Undrar om det är Aftonbladets rubriksättare eller dietisten som kom på idén att ägg är magra?  "Magert" bör ju syfta på att det är fettfattigt. Om det är dietistens påhitt så undrar jag hur seriöst resten av Viktklubb.se är, där dietisten agerar "expert".

2011-04-21

Välinställd sjukdom

Vad är en "välinställd sjukdom"?

Det måste vara ett begrepp som läkemedelsindustrin har kommit på. "Välinställd" måste syfta på en viss nivå av medicinering. "Välinställd" för läkemedelsbolagens plånböcker, kan tänkas.



Eller?
 


Tanken slår mig att man också kan göra sin sjukdom diabetes typ2 så pass "välinställd" med helt vanlig mat, s.k LCHF-kost, att den inte ens går att diagnostisera för en läkare som inte vet att man en gång fått diagnosen. Det måste väl ändå vara det ultimata för patienten - att vara utan mediciner.
 

2011-04-19

Kvällskurs i LCHF-matlagning i Norrköping

I Norrköping har Medborgarskolan en kvällskurs i LCHF-matlagning. Lysande!



Videon finns tillgängligt till 2012-04-17.

2011-04-13

Hjärtprofessor sågar LCHF-dieten

Några fullkomligt självsäkra uttalanden av professor Karin Schenck-Gustafsson:

– LCHF fungerar inte alls, säger Karin Schenck-Gustafsson som är professor, specialist i kardiologi sedan 1979 och överläkare i hjärtsjukdomar vid Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm.

Schenck-Gustafsson sticker inte under stol med att hon anser att kosten är fullständigt befängd och hon är inte ensam om sina åsikter.
– Hjärtspecialisterna i hela världen är fullständigt eniga om att den här dieten kan vara livsfarlig, säger hon.
– Enligt två nya och helt separata internationella studier kan man redan se en ökad dödlighet som en följd av LCHF-kosten.

Vilka är de två studierna hon refererar till?

Karin hör uppenbarligen till den gruppen professorer som inte behöver vidareutbildning efter att de fått titeln professor. Läs på, gör om, gör rätt!  En bra start är första kommentaren till artikeln, skriven av Lars-Erik Litsfeldt.

Precis som Lars-Erik snuddar vid så undrar jag när journalister ska börja fråga efter källhänvisningar?  Det verkar inte vara svårt att vara journalist om det enda man behöver göra är att skriva ner det intervjuoffret säger.



Artikel i Nya Åland 2011-04-13.