2011-03-27

Fetman orsakar ökade koldioxidutsläpp

Amerikanerna blir fetare och fetare. Bilindustrin försöker slimma fordonen och jagar gram för att minska vikten och därmed bränsleförbrukningen. Men vad har bilar med fetma att göra?  Jo, bilindustrins försök att jaga gram "äts ganska snabbt upp" av den allt fetare befolkningen.


Viktökningen hos amerikanerna mellan 1960 och 2002 har, enligt professor Sheldon Jacobson, ökat den årliga bränsleförbrukningen med 3,8 miljarder liter bensin. Nu är inte amerikaner alltför upptagna med att beräkna utsläpp av koldioxid, men jag bidrar gärna med den kalkylen. Varje liter bensin ger ett utsläpp av 2,3 kilo koldioxid. Det betyder att enbart amerikanernas viktökning har ökat utsläppen av koldioxid med 8,7 miljoner ton om året.

Det motsvarar 15 procent av Sveriges totala utsläpp av koldioxid.

Varje kilo som snittvikten ökar för den amerikanska befolkningen ger 300 miljoner liter extra i bensinförbrukning.

Det innebär alltså dubbel vinst att minska på det mänskliga marktrycket. Dels bättre personlig hälsa och dels lägre koldioxidutsläpp.

Håkan Matson kommenterar i Dagens Industri: Bilindustrins bantningsförsök äts upp i ett nafs

2011-03-26

Läkemedelsindustrins ekonomiska dilemma

En artikel på Svensk Farmaci:

Nya läkemedel mot diabetes är sämre

Jag gillar starkt formuleringen i ingressen:

Ett äldre läkemedel mot åldersdiabetes är lika effektivt som och ger färre biverkningar än nyare alternativ. Trots att det är billigare. 

Det äldre läkemedlet som åsyftas är Metformin. "Trots att det är billigare". Tänk vad retligt för läkemedelsindustrin att inget annat de tagit fram har lika få biverkningar som Metformin.

Varför förutsätter man förresten att nyare och dyrare preparat är mer effektiva?

Det hade ju varit gött för läkemedelsindustrin att kunna hitta en potent efterföljare som "givetvis" är dyrare så de kan tjäna ännu mer pengar!  Men det går ju inte att marknadsföra de dyrare preparaten som "bättre" då de har fler biverkningar.


Jag har en bättre idé: 
Så får diabetiker normala blodsockernivåer
Så får vem-som-helst normala blodsockernivåer

2011-03-22

Anna Lallerstedt lagar LCHF-mat

Creative Commons
Eller, nja... nu ljög jag. Lite.

Anna Lallerstedt har komponerat en smörgås åt Polarbröd. Den är baserat på Polarbröds "Solfrö" och är  fylld med pepparrotsost, vårsallad, örter, omelett och fint skivad rökt lax.

Smörgåsen är komponerad med vårdagjämningen i åtanke. Man ska tydligen tänka "naturen" när man äter smörgåsen som ett mellanmål när man går på tur i naturen, "Närheten till naturen har alltid varit en naturlig del för Polarbröd".

Sen när kan man hitta "bröd" i naturen?

(särskilt 36277 ton år 2010). Visserligen finns inte pepparrotsost i naturen heller, men allt annat är verkligen "rena" ingredienser från naturen och som dessutom passar utmärkt ur LCHF-synpunkt.

Tänk vad synd - att förstöra ett så gott mellanmål med en onaturlig brödbit... annars hade det varit ren LCHF. Men Anna verkar ju vara på rätt spår. Kanske komponerar hon något liknande med oopsies nästa gång.

Unilever får böta för kartellbildning

Unilever, Kraft Foods och Dr Oetker får tillsammans böta 38 miljoner Euro för kartellbildning efter en dom i kartelldomstolen i Frankfurt.

Företagen sägs med sina regelbundna diskussioner under flera år, ha påverkat konkurrensen inom konfektyr, glass, fryst pizza, sällskapsdjur och rengöringsmedel. Man ska gemensamt ha diskuterat prishöjningar mot detaljistkedjor.


Detta värmer hjärtat mer än ett paket Becel någonsin kan göra!



2011-03-19

Informationsmöte om fetmaoperationer i Falun 21 mars

Bariatric Center arrangerar ett informationsmöte om fetmaoperationer i Falun den 21 mars. Allmänheten kan lyssna på experter och ställa frågor om fetmaoperationer, men pressmeddelandet syftar till en pressinbjudan; så man kan alltså vara antingen hugad privatperson eller journalist för att gå på mötet.


Vore ju intressant om det från båda dessa kategorier fanns folk på plats som kunde ställa lämpliga frågor. Är en fetmaoperation verkligen den "enda" lösningen för övervikten?  Först kanske man ska ställa sig en ännu mer viktig fråga (se efter citatet):

Citat:

I Dalarna är 14 procent av kvinnorna och 13 procent av männen feta, de har BMI 30 eller mer. Personer med fetma har i genomsnitt 6–7 år kortare livslängd jämfört med normalviktiga, enligt Socialstyrelsen. Risken att drabbas av diabetes är fem till tio gånger högre och risken för hjärt- och kärlsjukdomar är två till tre gånger högre. Överviktiga personer lider också oftare av ledvärk, muskelvärk, artros och ryggsmärtor.

I Sverige utförs cirka 5 000 fetmaoperationer per år, men behovet är ännu större. Antalet fetmaoperationer ökar kraftigt. Samtidigt är vårdköerna till den offentligt finansierade vården långa. Därför väljer många att själva betala sin operation.

Den 21 mars arrangerar Bariatric Center ett informationsmöte i Falun där allmänheten kan lyssna på experter och ställa frågor om fetmaoperationer.
Kirurgi, dietist och sjuksköterska från Bariatric Center informerar om hälsoriskerna med fetma och vilka behandlingsmetoder som finns. Bariatric Center som erbjuder kirurgisk och medicinsk fetmabehandling har två kliniker i Sverige – i Stockholm och Lund.

Dag: 21 mars

Tid: 18:00
Plats: First Hotel Grand, Trotzgatan 9-11 Falun




.

2011-03-14

Kostdoktorn har blivit Expert

I tidningsartiklar är det ofta en "Expert" som uttalar sig om ett visst ämne.

Nu har det hänt - en ny Expert har gjort entré på scenen - Kostdoktorn!

Artikel i Aftonbladet: "Svullen mage - så botas den"

Tänk vilken Matrevolution en liten bok kan åstadkomma.

Undrar när vi får se Uffe Ravnskov som Expert i Aftonbladet, när det skrivs kolesterolartiklar?  Jag menar - Uffe har också skrivit böcker. Märkligt - ingen tycks ha läst hans böcker...? Vilken journalist blir först med en seriös artikel om kolesterolskräcken?  Fast det lär väl ta tid, textmassorna är ju enorma att plöja igenom när det gäller Kolesterolmyter.

2011-03-06

Spindelväv botar diabetes?



Forskare vid Lantbruksuniversitet i Uppsala har lyckats få insulinceller att tillverka insulin utanför kroppen genom att använda sig av ett något ovanligt material.Förhoppningen är att så småningom kunna transplantera in cellerna i kroppen och bota diabetes.

Citat SVT Text:

106 SVT Text         Söndag 06 mar 2011
  INRIKES Publicerad 6 mars            
                                        
  Spindeltråd en väg att bota diabetes  
                                        
  Spindeltråd kan i framtiden användas  
  för att bygga organ och celler som    
  kan transplanteras in i människo-     
  kroppen, enligt forskare vid SLU,     
  Lantbruksuniversitetet i Uppsala.     
                                        
  Forskarna tillverkar i dag spindel-   
  tråd genom att plantera in spindel-   
  trådsgenen i en magbakterie och låta  
  den tillverka tråden.                 
                                        
  Materialet, som består av flera tusen 
  olika proteiner, kan få människo-     
  celler av olika slag att växa utanför 
  kroppen. Forskarna har hittills       
  lyckats få insulinceller att tillverka
  insulin utanför kroppen.