2010-09-26

Förkylningsvirus AD36 orsak till fetma?

Kan ett förkylningsvirus hos barn vara orsaken till fetma senare i livet?

Det menar en grupp forskare i Kalifornien. 124 barn 8-18 år provades för antikroppar mot förkylningsviruset AD36. 19 av barnen bar på antikroppar mot viruset, och 15 av dessa var feta enligt BMI. De som var feta och hade antikroppar hade betydligt större kroppsmått, inklusive vikt, BMI, midjemått och midja / höjdförhållande.


Tydligen finner man i detta stöd för att det finns ett samband mellan AD36-antikroppar och fetma. Man menar att om man kan ytterligare fastställa detta förhållande så skulle det få betydande konsekvenser för förebyggande och behandling av barnfetma. I Aftonbladet skriver man att forskarna hoppas på ett vaccin mot fetma!  Professor Claude Marcus uttalar sig:

Det är en rätt häftig tanke om man skulle kunna minska fetman genom att vaccinera sig mot en virussjukdom, säger Claude Marcus. 

Det är också en rätt häftig tanke att man skulle kunna minska fetman genom att äta en kolhydratfattig kost som är rik på fett och därmed undvika det som orsakade fetman [och annan sjukdom] från början!

Aftonbladet skriver vidare:

Jeffrey B. Schwimmer menar att människor inte bör få panik över att bli utsatt för viruset.

Nej, det tycker inte jag heller. Jag tror det finns allvarligare saker att oroa sig för. T.ex den excessa mängd kolhydrater som rekommenderas och verkligen intas av den större delen av befolkningen.

Det skulle vara intressant att se ytterligare studier kring detta - om det går att upprepa resultatet - och dessutom ta hänsyn till deltagarnas kost!  Kosten är en ytterst förbisedd faktor!

D-vitamin
I en kommentar till studien skriver pedriatriker Samuel D. Ravenel om en alternativ orsak till fetman.


A far simpler and more probable explanation for the observed association lies in the fact that obesity is known to be associated with substantially increased risk of being vitamin D deficient – and a number of studies have shown that raising vitamin D levels is protective against susceptibility to colds and influenza.

[...]

A randomized controlled trial found that 2,000 IU of vitamin D daily for a year dramatically lowered the self-reported incidence of colds and influenza.

Aloia J, Li-Ng M. Re:epidemic influenza and vitamin d. Epidemiol Infect 2007;135;1095-1096.


Läs mer om D-vitamin hos Kostdoktorn. Brist kan ge hälsokomplikationer, t.ex depression, ökad känslighet för luftvägsinfektioner, död (!), autism, hjärtinfarkt, blodproppar, värkproblem och minskad risk för komplikationer vid graviditet.

Studien
Adenovirus 36 and Obesity in Children and Adolescents
PEDIATRICS (doi:10.1542/peds.2009-3362)
online 2010-09-20
Charles Gabbert, MDa,b, Michael Donohue, PhDc, John Arnold, MDd, Jeffrey B. Schwimmer, MDa,e





Äta avföring?

Skulle du vilja äta avföring som behandling mot metabola syndromet?  Nej, inte jag heller. Men det är precis vad man har provat (inte helt sant, men ändå).


Dagens Medicin: Avföring kan bli behandling mot metabola syndromet

Studien: Metabolic effects of transplanting gut microbiota from lean donors to subjects with metabolic syndrome

Gary Taubes intervjuas av Jimmy Moore (avsnitt 401)

Jimmy Moore intervjuar i avsnitt 401 av sin podcast Garys Taubes om hans kommande bok Why We Get Fat And What To Do About It. Detta är den mer konsumentvänliga versionen av Garys tidigare bok Good Calories, Bad Calories som kom ut 2007.

Det går att ladda ner MP3-filen på c:a 30 MB till sin dator, och lyssna när man vill. Intervjun börjar c:a 5 minuter in.

Syftet med den nya boken är att utmana den gamla teorin om kalorier-in-kalorier-ut. Framförallt måste läkare mf.l se över sitt tankesätt och teorin kring fetma och hur den uppstår. Dessutom ville Gary skriva en mycket enklare bok än Good Caloies, Bad Calories... en bok som kan få lågkolhydratkosten till massorna.

Gary säger en intressant sak i interjun. Om du går till en doktor som konstaterar att du ligger i riskzonen för lungcancer (eller kanske redan har det...) och vill att du slutar röka så säger han inte att du ska sättas på ett "cigarettminskningsprogram". Han säger att du SKA SLUTA omedelbart.  Om du kommer till doktorn och har fetma och därvid "relaterade sjukdomar", så säger han inte att du ska sluta med det som skapar dessa sjukdomar - [stora mängder] kolhydrater, utan du får t.ex mediciner för din begynnande eller redan fullt utvecklade diabetes typ 2. Du får inte rådet att helt sluta eller kraftigt dra ner på det som gjort dig sjuk.

It won't be easy to get the medical community to see the light

The medical research establishment is so protective in their beleieves that there is no way to challenge them.

Länkar

Jimmy Moore intervjuar Gary Taubes

Gratis LCHF-bok på internet (engelska)
Eat Fat And Grow Slim
av Dr Richard Mackarness, 1958

Annika Dahlqvist föreläser (video)

Jag blir så förbannad!!!

Doktor Dahlqvist och Airams LCHF-kokbok

2010-09-18

Medelhavskost förlänger livet

Mediterranean and carbohydrate-restricted diets and mortality among elderly men: a cohort study in Sweden
Per Sjögren, Wulf Becker, Eva Warensjö, Erika Olsson, Liisa Byberg, Inga-Britt Gustafsson, Brita Karlström and Tommy Cederholm 
Am J Clin Nutr (September 8, 2010). doi:10.3945/ajcn.2010.2934


Ytterligare ett krampaktigt försök att sänka lågkolhydratkosten till botten

Den som bara läser och inte använder hjärnan tror ju verkligen på budskapet att "medelhavskost" förlänger livet, emedan dödligheten i hjärt-kärlsjukdomar "är förhöjd bland dem som åt mer likt Atkinsmodellen".

"Atkins" är inte likställt med all sorts lågkolhydratkost.  Ett flertal studier visar t.ex blodfetter blir bättre med Atkins - men när man i linje med kostmodellen efter en tid börjar öka på kolhydraterna blir blodfetterna sämre igen.

Med lågkolhydratkost typ LCHF ökar man inte kolhydraterna på samma sätt och blodfetterna håller sig förbättrade.


Vad är en klyscha?
Kliché eller klyscha är ett språkligt uttryck som har använts så mycket att det slitits ut och endast används av slentrian eller vana.
Källa: Wikipedia

I UNT fyrar man av följande klyscha:

– Våra resultat ger ytterligare stöd för hälsovinsterna av att äta en mer medelshavslik kost. Samtidigt ser jag dem som en varningssignal när det gäller effekterna på lång sikt av att dra ner på kolhydraterna och äta mycket animaliskt fett och proteiner, säger forskaren Per Sjögren vid Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap, Uppsala universitet.

Men det var ju inte det man undersökte!

Man använder här begreppet "Atkins" som en benämning på lågkolhydratkost. Men det var inte särskilt lågt - av den totala energin kom 43% från kolhydrater, 38% från fett [och därmed får man anta, 19% från protein], energivärden helt annorlunda mot de som förknippas med framför allt LCHF.

– Överlevnadschanserna var högst för dem som låg närmast en medelhavsdiet. Omvänt var dödligheten, i synnerhet i hjärt-kärlsjukdomar, förhöjd bland dem som åt mer likt Atkinsmodellen, säger Per Sjögren.


Här kommer det mest uppseendeväckande uttalandet:

– Men om redan en kosthållning med 43 procent kolhydrater ökar dödligheten är det svårt att tänka sig att en ännu mycket mer kolhydratfattig kost inte skulle ha någon negativ inverkan på överlevnadschanserna, i alla fall om fett- och proteinkällorna i huvudsak är animaliska, säger Per Sjögren.

GÖR OM - GÖR RÄTT - PER SJÖGREN!   Det går inte att gå in i en studie med förutfattade meningar. Det enda denna studie har för ögonen är att bevisa något man trodde sig veta redan från början.

Det står ju klart och tydligt: "det är svårt att tänka sig"... man vet man alltså inte eftersom det inte var det man tog reda på!


Vid en hälsokontroll i 70-årsåldern registrerades deltagarnas kost under EN VECKA av deltagarnas liv. Man använde sedan ett poängsystem(?) för att räkna ut vilka som ätit mest respektive minst likt några olika kostbudskap, bland annat Atkinsdiet och medelhavskost. 924 svenska män deltog och EFTER 10 ÅR sammanställdes uppgifterna. 215 deltagare hade dött, varav 88 i hjärt-kärlsjukdom.

Frågan är om man skiljde på naturligt fett som smör och konstgjorda fetter som margarin? 


Undrar hur resultatet hade sett ut med riktig lågkolhydratkost i stil med LCHF?


2010-09-17

Fettpulver orsakar svåra allergiska besvär

Danska konsumenter har fått svåra allergiska reaktioner såsom andningssvårigheter, nässelfeber och medvetslöshet - efter att ha ätit kakor eller andra bakverk gjorda på färdiga blandningar, s.k kakmixer, av det Danska märket Amo.

"Fettpulver"
De allergiska reaktionerna har uppstått efter intag av "Vana Grasa 80 W" som är ett fettpulver som ingår i kaxmixerna, men detta står inte med i innehållsförteckningen. Det döljs i en annan ingrediens - kan det vara en ingrediens i en ingrediens - t.ex "vegetabiliskt fett"?  Inte lätt att undvika ämnet eftersom det inte klart och tydligt står med i innehållsförteckningen.

Vana Grasa 80W är på grund sitt "W" 100% vegetable, Kosher Parve ("Kosher neutral"). Det kan också t.ex användas som fettersättning i mjölk... urk.

Efter att de danska konsumenterna insjuknat rekommenderar Astma- och Allergiförbundet i Danmark att alla avstår att använda de populära mjölmixerna för pajer, kakor, bullar och bakverk (...to-dä...?)


Kungsörnen
Händelserna i Danmark orsakar även verkningar här i Sverige. Vana Grasa 80 W finns även i 9 olika kakmixer av märket Kungsörnen, och därför återkallar Lantmännen Cerialia dessa från marknaden. 34 produkter tas bort från hyllorna i hela norden, varav 10 i Danmark.

Enligt uppgift har den här ingrediensen använts i 10 år utan att några problem har rapporterats (som om det skulle vara någon "garanti"...).

Äter man LCHF-kost...
...utesluter man automatiskt dylika kakmixer med spannmål och konstgjorda fettpulver, och ligger långt från riskzonen att drabbas av något dylikt...

Jag kan inte tänka mig att man har genomfört vetenskapliga studier för att prova lämpligheten i ett ämne med den kryptiska benämningen "Vana Grasa 80 W"...  Riktigt fett som inte är konstgjort stavas SMÖR eller KOKOSFETT. Men det kan man inte göra kakmixer på.


Källor:
Allergi-forbund: Drop melblandinger

Pressmeddelande:
Lantmännen Cerealia återkallar kakmixer


2010-09-16

Provsvar på vitamin D?

Bild från Wikipedia
Du som under en tid har tagit vitamin D3, och efter ett tag fått ta prov på 25-OH-D via t.ex vårdcentralen - vad hade du för provsvar?

Lämna gärna ditt svar i kommentarerna, och tala om vilken dos du har tagit, t.ex 2000 IE eller 400 IE, och under hur lång tid innan provtagningen. Uppge gärna flera provtagningar om du gjort det flera gånger.

Nämn gärna också om du äter LCHF-kost eller inte.

2010-09-14

GMO-fritt griskött på City Gross

– Allt vårt färska kött kommer från djur uppfödda i Sverige och till skillnad från andra kedjor styckar och paketerar vi det i alla våra City Gross. Det är ett lika medvetet val som att vi nu skapar kundnytta genom att fokusera på kött från grisar som garanterat ätit enbart GMO-fritt foder, säger Bengt Dowler, färskvaruchef på City Gross.

Pressmeddelande 

2010-09-09

Ä-märkning

ÄmärkeÄkta vara-märkningen får ett nytt utseende och kommer att tryckas direkt på produkternas
etiketter.

423 livsmedel utan tillsatser

2010-09-05

Milko lanserar Bregott-alternativ

Milko Bredbar, heter produkten som är gjord på smör och rapsolja.

All grädde kommer från svenska kor, är gmo-fri och märkt med Svenskt Sigill, garanterar Milko. De passar samtidigt på att ge en känga till Arla som ibland kompletterar vissa Bregott- produkter (normal-, extra och mellansaltat) med grädde från grannländerna.

Tyvärr lanseras den bara i Dalsland och upp till Jämtland...

Källa: ATL

2010-09-01

Ditt recept i frysdisken

Viktväktarna har utlyst en recepttävling. Kanske just ditt recept hamnar i en frysdisk nära dig om 8-10 månader!  Du kan vinna en spaweekend värd 10.000 kr.

Skicka in ditt recept till recept@viktvaktarna.se senast 17 oktober!

Läs mer här.