2009-09-28

Så ska EU stoppa barnfetman

Aftonbladet skriver idag om hur EU ska stoppa barnfetman. Man lanserar en eget webplats för ämnet och man tar hjälp av sagofigurer och kändisar.

Enligt ett pressmeddelande från "EU Healthy Eating Campaign" är 22 miljoner barn i EU överviktiga och 5 miljoner lider av fetma, och nu ska man ta tag i detta och reducera antalet överviktiga barn.

För mig verkar webplatsen inte riktigt färdig...

Några citat:

Some say an apple a day keeps the doctor away. I just think I'm worth it!

Tja, äpplen är ju riktigt smarriga, men frågan är om 10-15 gram socker i blodet verkligen håller doktorn borta? "Bara för att man är värd det". Och hur snabbt blir man hungrig - igen - när blodsockret sjunker?

Ostslogan är ju under all kritik. Vad syftar man på för ost, egentligen? Den kan väl knappast räknas som ätbar i alla fall. Undrar hur mycket tillsatser det är i osten om den har olika färger?

We cheeses come in all shapes, colours, types and tastes. I'm one of the low fat guys that's why I can't float when I go swimming

Mjölkslogan har ju i alla fall ett uns sanning i sig...

There is nothing like the feeling of fresh, milk in the stomach. It's Milk-i-licious!

Tror du att EU lyckas?!

Personligen ser jag det som en reklamkampanj för kolhydratsindustrin. Jag ser dock inget om margarin...? Det hade jag nästan förväntat mig.

VAR ÄR DET MÄTTADE FETTET?!

Fettfri ost räcker inte långt.

2009-09-12

10.000 medlemmar på KiF!


Nu har medlemsantalet på kolhydrater.ifokus.se passerat 10.000 medlemmar!

Antalet passerade igår kl. 19:49.

KiF (som det brukar förkortas) är ett forum för oss som funderar på att börja eller redan äter LCHF-kost. Massor av kunniga medlemmar att få hjälp av; t.ex recept eller tips på "hur man gör", etc.

Alla iFokus-sajterna har c:a 64.200 medlemmar, vilket innebär att KiF numera utgör c:a 15,5% av samtliga medlemmar (en viss del är förstås medlem i andra sajter också...).

Grattis, KiF! Och Grattis Margareta som startade sajten!

2009-09-06

Kostdoktorn "hackad"...?

Kostdoktorn meddelar på KiF att sajten verkar ha blivit hackad pga en sårbarhet i Wordpress, verktyget för publiceringen av sajten.

Det kan ta några timmar att återställa allt.

2009-09-05

LCHF & Ramadan

Ett muslimskt perspektiv på LCHF-kost!

KiF finns en tråd av signaturen Deena, som handlar om LCHF och Ramadan, muslimernas fastemånad. Du hittar inlägget här. Citat:

ja, Islams heliga mànad började i lördags och varje àr sà fastar vi mellan soluppgàng och solnedgàng. Och när vi väl fàr äta sà e de oftast snabbt och en massa kolhydrater och socker (för att lagra till morgondagen). Detta har alltid fàtt mej att gà upp i vikt (fastän jag inte äter pà nästan hela dagen. Sà iàr dà fasiken bestämde jag mig att köra LCHF (som jag provade pà tidigare iàr. Och efter en vecka sà har jag bara goda nyheter.

Till frukost (innan soluppgàng) sà äter jag olika Ägg varianter med fet ost, majonnäs och kaffe.

och jag e banne mätt (mättare än när jag förr àt gröt). Jag känner mig i jättebra form (jag jobbar hela dagen).

Sen till middag kör jag protein, ovanjordgrönsaker stekt i fett.

Sedan dà och dà dessert : hallon och mascarpon eller nötter.

Men oftast e jag sà mätt att jag bara dricker en kopp kaffe.

Ren lycka!

Och jag blir pà sà vis av med mitt kolhydratsberoende & ja känner mej lättare!!

ville bara dela med mig LCHF ur ett annat perspektiv!


Följ gärna länken till originalinlägget och läs kommentarerna!

Kostdoktorn har tidigare skrivit ett inlägg om "Ramadan och Coca Cola", och nämner också en populär fruktdryck som heter Vimto:

Det är också populärt med söta drycker som Vimto (eller Coca Cola) för att snabbt få upp energinivån efter att man bryter fastan på kvällen.

Problemet med det är att allt socker snabbt höjer blodsockret, och därmed nivåerna av insulin i blodet. Resultatet blir att all mat man äter just därefter får mycket lättare att lagras in i fettcellerna, därmed ökar risken för viktuppgång.


Läs mer i Kostdoktorns utmärkta inlägg! Glöm inte läsa kommentarerna!

2009-09-03

Ledaren i DM ute och seglar!

I Dagens Medicin's ledare 2009-09-02 kan man läsa om Annika Dahlqvist. Hennes tro är farlig, enligt chefredaktören.

Bakgrund
Anledningen till detta uttalande är att Annika tidigare uttalat sig om att LCHF-kosten "skyddar mot svininfluensan". I en radiointervju får Annika frågan vilket ansvar hon har om många skulle följa hennes råd [underförstått att man inte vaccinerar sig och bara äter LCHF-kost, min anmärkning]. Annika svarar att det råder åsiktsfrihet och att hon har den åsikt hon har.

Ledarens snedsteg
I stort håller jag inte alls med om kritiken i ledaren, särskilt inte om följande citat:

Ja, det råder åsiktsfrihet – och den ska alltid försvaras. Men Annika Dahlqvist tycks inte förstå att hon har sin stora publik endast tack vare att hon är läkare och tituleras ”fettdoktorn”. En läkare ska förmedla råd baserade på vetenskap och beprövad erfarenhet – inte bara ”åsikter” och ”tro”.

Ursäkta herr chefredaktör; men det här var väl inte så genomtänkt...? När vi ändå är inne på "tycks inte förstå" så tror jag inte chefredaktören själv tycks förstå vad det är Annika gör egentligen. Det är ju inte så att hon står och föreläser om hur det var att äventyra i regnskogen och visa fina naturbilder. Det Annika gör är att föreläsa om en kostmodell som får de flesta som provar den att må bättre och slippa diverse krämpor. Folk PROVAR och FORTSÄTTER med den, eftersom de finner den som hand i handsken.

Jag tror inte det spelar alls så stor roll i sammanhanget att hon är läkare och tituleras "fettdoktorn" i en skvallertidning, den "stora publiken" finns där ändå, med sin egen "beprövad erfaranhet" i ryggen. Sen kan även jag tycka att det givetvis har gjort sitt till för framgången att hon "råkar" vara läkare.

En liten brasklapp tillkommer även på slutet när det gäller den vetenskapliga och beprövade delen; inte bara ”åsikter” och ”tro”. Från början var det nog "tro", sedan en "åsikt", och numera ganska mycket "vetenskap" - för att inte prata om de 10.000-tals som provat LCHF-kosten så den mer än väl kan kallas "beprövad erfaranhet".

Någon slags "respekt" bör i alla fall chefredaktören hysa för Annika, när han menar att hon har "stor kommunikativ förmåga"... Eller?