2009-08-28

Vad triggar "svår" svininfluensa?

Det här med svininfluensan är intressant.

Infektionsläkare Sven Britton tar tillbaks sin tveksamhet till allmän vaccination i en artikel i Svenska Dagbladet, och stödjer numera allmän vaccination, baserat på EN händelse där en ung man insjuknar och måste läggas i konstgjord lunga.

Det är så man undrar över den tvära svängen i Sven Brittons åsikt. Socialstyrelsen lät SKOP göra en undersökning 23-27 augusti där 2000 personer tillfrågades om de kommer att vaccinera sig mot svininfluensan, och 72% svarade att de tänker göra det. Jag vet inte vem personen var, men denne någon uttalade sig i radio om undersökningen och sa att "vi måste göra allt för att resterande andel också vaccinerar sig" (med reservation för felaktigt citat). Kanske Sven Brittons hastiga svängande ingår i någon slags övertalningstaktik? Sven Britton säger ju i artikeln att det är "full uppslutning" kring vaccineringen som gäller.

Flera andra skriver om Sven Britton idag, bl.a Annika Dahlqvist och Toxiska epistlar.

En kommentar i Annikas inlägg:

Personligen känner jag frustration över att jag tror att man döljer information om de som insjuknat allvarligt. De sägs vara helt friska, men första gången jag hörde om 30-åringen som insjuknat stod det att han hade en lindrig form av astma. Samtidigt har jag läst att rökare kan drabbas värre än andra. Så, de som insjuknat allvarligt och samtidigt är helt friska när de drabbas, är de rökare, har de några andra svagheter i andningsapparaten?

Skrivet av anneb den 28 augusti, 2009 kl. 13:48 #


Ja... vilka svagheter i andningsapparaten har egentligen de som insjuknar så svårt att de behöver intensivvård, eller vilka andra orsaker kan det finnas? Annika hade ju ett klockrent svar i kommentarerna till sitt inlägg:


Sen kan det vara så att personer som ter sig helt friska, som idrottsmän, kan vara mycket infektionskänsliga. Sannolikt för att de äter en utpräglat kolhydratbaserad mat, och för lite av naturligt fett.

Skrivet av Annika D den 28 augusti, 2009 kl. 13:56 #


"Friska" idrottsmän?
Frank Nilsson tar i sin bok "Istället för doping!" upp just problemet med att sjukdom och skador är något som idrottsmän/-kvinnor får tampas med ganska ofta. Vem har inte för 5:e gången samma år hört talas om en idrottsman som inte kommer till tävling pga en skada eller sjukdom?

Insulin
Insulin sägs vara ett anabolt hormon som "bygger upp kroppen" eftersom det är en tillväxtfaktor för flertalet av kroppens celler, vilket betyder att det också ger tillväxt till t.ex inflammationer, eller varför inte cancer...

De flesta idrottsmän insuper sjuka (haha) mängder blodsockerhöjande kolhydrater och vissa av dem tror att den förhöjda nivån av insulin gör dem till bättre idrottsmän. Hm...!

Enkel och logisk förklaring
Om man är intresserad av högst troliga orsaker till t.ex förstorad prostata eller prostatacancer - eller varför inte en orsak till att man inte blir gravid - så rekommenderar jag följande läsning hos Kostdoktorn:
Dessa artiklar har gemensamt att den högst troliga förklaringen är att insulin är boven i dramat... Ett litet klipp från sidan om prostata:

En mycket enklare och mer logisk förklaring anser bland annat jag vara att de höga insulinnivåerna är den första störningen. Detta leder i längden till bukfetma, diverse andra störningar (såsom stor prostata), och med tiden nedsatt känslighet i kroppen för insulin, med därefter än högre nivåer (en ond cirkel).

I Danmark har man något som kallas för "KISS-kost". Det är ju ett lite märkligt ord, men det står för "Klinisk InSulin Sänkande Kost", och rekommenderas till de som har svårt att bli gravida. Som sagt, här i Sverige kallar vi det för LCHF-kost istället.

Nyckeln är att äta mindre sött och kolhydrater. För mycket av de varorna kan nämligen leda till alltför höga insulinhalter i blodet, vilket i sin tur kan påverka äggstockarnas funktion och minskar fertiliteten.

Tydligen förekommer det även att man medicinerar ner höga insulinnivåer med Metformin för att på så sätt öka chansen att bli gravid, alltså utan att man för den skull har diagnosen diabetes.

Sammanfattning
Det skulle vara ytterst intressant att veta vilken kosthållning de har haft som insjuknar i svininfluensa svårare än andra, allt från eventuellt rikligt intag av inflammationsdrivande Omega6-fetter till andelen kolhydrater i maten och andelen naturframställt mättat fett, samt eventuell D-vitaminbrist!

Har dessa personer höga nivåer av insulin som ett resultat av högt intag av sockerkedjor, och därmed ätit sig till en "naturligt" svårare reaktion på svininfluensan?

Kom ihåg vad Sven Britton skrev... "Att se en ståtlig, tidigare frisk man så snabbt ansättas av svår lufthunger...".

Hur definierar man en "frisk" person?


Tänk en stund på varför kroppen har 5 olika hormon som kan höja blodsockret, men bara ett (insulin) som kan sänka det... Insulin är ett essentiellt hormon som man inte kan leva utan, men det kan inte vara evolutionens mening att kroppen ska drunkna i det!

2009-08-26

LCHF på plats 2, 9, 11 på Adlibris topplista

Annika Dahlqvist skrev på sin blogg om LCHF-kokboken som fortfarande säljer bra, den ligger på andra plats på topplistan över facklitteratur hos Adlibris (lista med bästa pris).

Men det finns fler LCHF-relaterade böcker på topplistan:

9:e plats
GI-noll! hälsokosten som retar alla läkare
av Sten Sture Skaldeman
(lista med bästa pris)

11:e plats
Ät fet mat! - bli frisk och smal med LCHF-kokboken
av Lars-Erik Litsfeldt
(lista med bästa pris)

2009-08-25

Varför var jag inte mera kritisk...? (Dr. Åsa)

Dr Åsa på SVT2 handlade ikväll om placebo. Dr. Åsa gjorde ett placebotest med 4 stycken "patienter".

När Åsa efteråt avslöjade att det bara var en placeboeffekt, så säger en av deltagarna följande (med viss reservation att jag inte citerar helt korrekt)

...jag lyssnade noggrant på alla fakta som kallades för fakta...

...varför var jag inte mera kritisk...!

Hm, ja - varför inte vara lite mer kritisk... fast å andra sidan; hur lätt är det att vara kritisk om man t.ex inte har kunskap nog?

Ta t.ex främst diabetiker och överviktiga; det finns ju ett nästan oöverstigligt behov av att "utbilda" dessa i vad som egentligen händer. Främst diabetiker har ju fått ändrade kostråd genom åren, och vissa har nästan strukit med på kuppen när en del av insulinet har dragits in och fått rådet att "ät mer potatis"(!). Såvida inte den större delen av läkarkåren helt vänder på en femöring så kommer dessa "grupper" ha en fortsatt svår framtid.

De behöver utbildas så de kan kritisera den märkliga behandling och de sockerstinna råd de får.


Nyttan med konferenser
Vid en LCHF-konferens i Stockholm våren 2008 diskuterades statiner och dess verkan. Den allmänna uppfattningen bland både föreläsare och publiken var att statiner är av ondo.

En i publiken påstod att han låg nära att få statiner utskrivna av sin läkare och undrade vad han skulle göra - ja, för han skulle ju få statiner! Huva! Andreas Eenfeld alias Kostdoktorn svarar då rappt: Du behöver ju inte göra som din läkare säger!

Jag har efteråt tänkt på hur det gick för den här mannen i publiken. Det framgick inte huruvida han åt LCHF-kost eller inte, men man kan ju hoppas att konferensen gav mersmak och att han inte tog emot statinerna och istället började äta sig till bättre hälsa.

Jag tror att informationssyftet med den konferensen var mer än väl uppfyllt. Vi var dock bara c:a 400 i publiken...

2009-08-20

Är vaccination verkligen samhällsnyttig?

...eller biter samhället sig själv i svansen?

Det sägs att massvaccinationen mot svininfluensan inte är medicinsk utan samhällsekonomisk. Förutsatt att vaccinet verkligen fungerar och man inte blir sjuk i influensan så är det ju bra att man som anställd slipper att förlora inkomst, och det är ju också jättebra att företagen slipper ha halva styrkan borta och inte veta hur man ska lösa sina leveransåtaganden.

Men, det verkar ju inte riktigt klarlagt huruvida vaccinet har svåra eventuella biverkningar som nervsjukdom eller inte, och med detta som bakgrund är det ju frågan om inte hela samhället biter sig i svansen , oavsett om det är företag som betalar sina anställdas vaccinationer eller om det är svenska staten.

Allt handlar i så fall bara om "pengar", att minimera ekonomiskt bortfall. Och det kan det säkert göra - kortsiktigt.

Långsiktigt kan det kosta mer än det smakade från början...


2009-08-16

Hur skall vi få andra diabetiker att förstå nyttan?

Helena Hesselmark (kitabu) efterfrågar idéer på kolhydrater.ifokus.se om hur man ska informera diabetiker om hälsovinsterna och nyttan med LCHF-kost.

Vad ska man göra för att få diabetikerna att förstå?

Det går att hitta berättelse om diabetiker som följt med på någon föreläsning med t.ex Annika Dahlqvist och direkt efteråt gått ut och ätit pizza... de har alltså inte förstått någonting om sin sjukdom och dess orsak och verkan.

Helena efterfrågar idéer från diabetiker i tråden på KiF, alla övriga uppmanas att skriva i Annika Dahlqvist inlägg.

HJÄLP TILL MED IDÉER!




2009-08-15

Stor cirkus med pengar som huvudnummer

Professor Stig Bengmark skriver i Dagens Medicin om ett möjligt sätt att förebygga svininfluensan - allmän profylax med Vitamin D.

Mycket intressant läsning. Dock kan man ju ha åsikter om följande stycke:
Man kan också överväga att minska sitt intag av föda, rik på inflammations-inducerande molekyler, som ger i princip samma inflammatoriska effekter i kroppen som tobaksrökning. Hit räknas föda som hettats upp över 80-100 grader, till exempel mejerivaror, bröd, fläsk, korv, buljong, basamico-vinäger, coladrycker med mera.

Upphettning borde alltså innebära all slags matlagning...? Nja... det där undrar jag vad han har för belägg för. Han säger det inte, men kanske syftar på inflammationsdrivande omega-6? Annika Dahlqvists kommentar på sin blogg var ju klockren:
Människorna har hettat upp sin animaliska kost sedan de upptäckte elden för ett par miljoner år sedan. Så upphettningen ingår i våra ursprungliga kosttraditioner.

Men, skulle det inte handla om cirkus...?
Den enda kommentaren i skrivande stund till artikeln i Dagens Medicin, är ganska intressant och tänkvärd, och förtjänar att synas. Fetstilen är min:

Postad av: Magnus S., 23:05, 14 augusti 2009

Det finns alltså en risk för att vaccinet kommer att skörda fler liv än vad sjukdomen kommer att göra.

Beter vi oss rationellt och proportionellt? Den förra stora flunsan som hette Hongkong hade också spritts från svin, inget ovanligt sett historiskt. Hongkong upptäcktes 1968, vi har alla haft den någon gång och den är fortfarande aktiv men inte särskilt farlig längre. Mycket för att vi levt med den så länge, och varit hyggligt restriktiva med mediciner har vi alla med tiden blivit mer eller mindre immuna allt eftersom vi fått den och klarat av den. Den influensan har sedan -68 tagit ca. 700 tusen liv, det blir 17 tusen i snitt per år. I snitt! Alltså, AH1N1 är hittils fjantigt i jämförelse, men se på tidningar, TV och hur våra politiker agerar.. vems ärenden är det som gås egentligen?

Är detta samma cirkusnummer som fågelinfluensan? Den kom ju liksom av sig, så även mediapaniken. Men den tidigare styrelseordföranden för Gilead Sciences, Donald Rumsfeld hann budgetera över en miljard dollar för att bunkra Tamiflu, som knappast var ofarligt, och hans aktier steg 700% (det finns dokumenterat på amerikanska myndighets sidor, sök och ni finner). Jag har en viss känsla av att styrelsekompisarna mycket väl också kan sitta i styrelsen, eller vara anställda högdjur i några mediebolag också. Finns ju bara några få stora i världen som äger nästa all media, något för en journalist att kolla upp.. Är det samma bolag som håller på med ett hat trick?

Japp, där kom den - cirkusen med penganumret som det stora dragplåstret.


Att sitta i knät på ett läkemedelsbolag
Jag skrev häromdagen att den svenska regeringen har betalat en hemlig summa pengar för leverans av 18 miljoner doser vaccin mot svininfluensan. Frågan är om det verkligen är någon samhällsnytta med denna vaccinering, eller om det bara fyller på plånboken för de som äger läkemedelsbolaget...

Jag tror ju inte att regeringen tar till sådana här grepp på eget initiativ, de har förstås haft så kallade "rådgivare". Frågan är vem som betalar rådgivarens lön - förutom regeringen förstås.


Länktips om Vitamin D
Shenet har mycket intressant information om Vitamin D, t.ex att produktionen i huden upphör när man blivit solbränd...

2009-08-13

Glädjande nyheter om frukt!

Man kan läsa i ett antal tidningar idag ett meddelande från TT som säger att svenskarna är dåliga på att äta frukt och grönt. Det står att läsa i bland annat Aftonbladet.

Det är branchorganisationen Freshfel som gjort en undersökning bland 26 EU-länder och Norge.

Det är ganska intressant med uppgiften att knappt 10% av befolkningen följer Livsmedelsverkets rekommendationer om att äta minst 500 g frukt och grönsaker om dagen.

Kan det vara så att 90% av befolkningen har förstått att överkonsumtion av frukt är fettbildande och därmed i förlängningen skadligt på en rad olika sätt...? En intressant tanke.

Eller, kan det vara så att denna "nyhet" egentligen bara är ett sätt att sälja mera frukt - för man får ju veta att vi är rätt många som inte följer Livsmedelsverkets kostrekommendationer - så "marknaden" borde ju vara rätt stor.

Jag ser det mest som en glädjande nyhet för folkhälsan.


I Aftonbladet finns även en liten poll där man får välja hur mycket frukt man äter om dagen. Tyvärr finns inte alternativet "INTE ALLS", så här kommer en undersökning där man kan fylla i detta, men också skriva helt egna alternativ:

2009-08-12

Odlat kött

Aftonbladet skriver om att "odlat" kött är här inom 10 år. Man tar tydligen ut en äggstock från en gris på slakteriet "och befruktar med grissperma". Embryot placeras i sin tur i en petriskål med näringsämnen där det kan växa och utveckla sig – till mat. Tydligen ska man kunna odla fram vilken kroppsdel som helst, filé, skinkstek, innanlår eller picnicbog (styckningsschema för gris här).

Det är ju så man häpnar över vilka stolligheter man kan komma på.

Men, enligt Aftonbladets artikel är den globala köttmarknaden värd drygt sju biljoner kronor och efterfrågan tros vara fördubblad 2050, så det stora ekonomiska intresset gör att man börjar försöka ta över naturens egen gång och "manuellt" kör den vidare på ett sidospår.

Förmodligen är naturen mycket mer komplicerad än så.

Att sitta i knät på ett läkemedelsbolag...

(Uppdaterad 090825 23:25)

Aftonbladet skriver om att vaccinering mot svininfluensan kan vara onödig.

Infektionsprofessor Sven Britton:
- Kampanjen är överambitiös, vi vet fortfarande för lite om skyddseffekterna, säger han.

Och med detta som bakgrund fastnar jag för följande i artikeln (min fetstil):
Regeringen har betalat en hemlig summa till läkemedelstillverkaren som har garanterat en leverans av 18 miljoner doser.

Sven Britton fortsätter:
- Vi känner ju inte till om det finns några skadliga biverkningar eller om vaccinet överhuvudtaget har någon skyddseffekt.

Det tillbakavisas av Anders Tegnell, chef för smittskyddsenheten på Socialstyrelsen:

- Det finns inga tecken på att vaccinet har en annan säkerhetsprofil än det vaccin som vi är vana vid att använda.


Okej, vi vet inte om vaccinet fungerar eller om det har några biverkningar. I artikeln säger Sven Britton att motivet till den stundande massvaccineringen inte är medicinsk, utan snarare samhällsekonomisk. Att motivet inte är medicinskt beror på att svininfluensan inte är farligare än vanlig influensa.

Läs det där sista en gång till... "svininfluensan är inte farligare än vanlig influensa".

Varför då denna hysteri med massvaccinering? Det må vara samhällsekonomisk bakgrund, men varför har man inte vaccinerat mot tidigare influensor i samma omfattning?

Och hur kan regeringen gå med på att betala en [förmodligen enormt stor] summa pengar till läkemedelstillverkaren för 18 miljoner doser vaccin - mot bakgrunden att "vetenskapen" inte är överens om vaccinet över huvud taget har någon verkan eller vilka bieffekter det har?

Man undrar vilka lobbyorganisationer som ligger bakom detta? Konspiratoriskt, javisst - men jag tror inte regeringen själv har kommit på den facila idén att lägga ut xxx-antal miljoner på massvaccinering av den svenska befolkningen. De Finska och Danska regeringarna kommer t.ex inte att massvaccinera mot svininfluensan. De kanske var mer svårövertalade?



VITAMIN D
Det kan ju handla om för lite Vitamin-D som Fatlies skrev om häromdagen. Kanadas motsvarighet till Socialstyrelsen ska göra en studie där man ser på nivån av vitamin D i blodet hos de som drabbas av svininfluensan. Ett litet citat från citatet i Fatlies inlägg ovan:

Epidemiologiska data antyder att vitamin D har en roll i årstidsbunden influensa, och att den låga nivån av vitaminet under vintern verkar korrelera med förekomsten av influensa.

“Vetenskapliga data är nästan överväldigande tydliga i att påvisa att vitamin D verkar göra att immunsystemet attackerar främmande partiklar bättre”, säger Reinhold Vieth, en professor på institutionen för näringsforskning vid Universitetet i Toronto.


Det finns fler intressanta länkar i Fatlies blogginlägg - läs dem!

Sedan börjar du ta omedelbums tillskott av Vitamin D.


EDIT 090812 23:25

Kostdoktorn skriver idag om en ny studie i USA där man ger försökspersonerna Vitamin D eller Omega 3.