2008-10-30

Farligt mögelgift i jordnötter

2008-10-30:

Axfood stoppar försäljningen av Willys och Hemköps Extra stora jordnötter 275 gram. Orsaken är att de kan innehålla otillåtna halter av mögelgiftet aflatoxin som kan vara cancerframkallande.

Källa:
Aftonbladet
Svenska Dagbladet
Axfoods eget pressmeddelande

Läs mer om aflatoxin:
Wikipedia
Livsmedelsverket

2008-10-29

Mycket kolhydrater!

Detta inlägg kommer med tiden att fyllas med länkar, till mer information om produkter som har högt kolhydratinnehåll och är mindre lämpliga att inta:

Laktosfri genomsockrad yoghurt

Konferens om hjärtinfarkt på Ryhov

Torsdag 2008-10-30 hålls det konferens på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping, där c:a 200 läkare, sjuksköterskor, biomedicinska analytiker, sjukgymnaster och ST-läkare väntas delta. Det man ska tala om är orsakerna till att antalet dödsfall pga hjärtinfarkter minskar. Beror det på utvecklingen av behandlingsmetoder eller förändrad livsstil?

Citat från pappers- och internettidningen Jonkoping.nu:

En av föredragshållarna är Annika Rosengren, professor i medicin på Göteborgs universitet. Hon är en av forskarna bakom den hittills största internationella studien om orsakerna till hjärtinfarktdöd, Interheart-studien. I studien, som presenterades 2004, deltog 15 000 infarktpatienter på 265 sjukhus över hela världen.
– Man kan förklara nio av tio infarktfall med hjälp av vanliga riskfaktorer, som rökning och kost, säger Annika Rosengren.



Läs artikeln i Jönköping.nu här

Kostdoktorn.se
Metabolt syndrom - den västerländska sjukan?

LCHF och den medicinska vetenskapen


2008-10-24

Är bananer nyttiga?

En skalad banan innehåller per 100 gram:
  • 101 kcal
  • Protein 1 g
  • Kolhydrater 22 g
  • Fett 0,5 g

Fördelningen i E% (energiprocent):

Jag mätte upp 5 rågade besticks-teskedar strösocker och det blev 22 gram, precis lika mycket som en banan innehåller per 100 gram:


Vitamininnehåll i procent av rekommenderat dagligt intag per 100 g:
  • A 0,2%
  • B12 0%
  • C 13,3%
  • D 0%
  • E 2,2%
  • Kalium 10,9%
  • Magnesium 10,5%
  • Kalcium 0,9%
  • Fosfor 4,3%
  • Järn 4,4%
  • Zink 2,2%
  • Jod 0,7%
  • Selen 2,2%
Ska man äta bananer för vitaminernas skull så måste man för flertalet av vitaminerna konsumera mellan 25-50 bananer per dag, medan det "räcker" med 10 bananer för att få i sig dagsbehovet av C-vitamin, Kalium och Magnesium. Nu äter man ju inte mycket bananer även om man är kolhydratätare; men jag tycker det säger en hel del om "nyttigheten" med bananer... en nyttighet som ligger nära noll. 91% av energin är ju dessutom rent socker som höjer blodsockret och ökar insulinpåslaget.

Ett bättre alternativ t.ex vara en burk makrill... den innehåller ju i alla fall mer än dubbelt så mycket energi och gissningsvis mer än 5 gånger så mycket av rekommenderat intag av vitaminer!




2008-10-19

Besöksstatistik

Nu är det en månad sedan bloggen startade och del 1 av videon på Annikas föreläsning publicerades! Bloggen har under denna månad haft följande besöksstatistik:

Sidladdningar: 4031
Unika besökare: 1917
Förstagångsbesökare: 1628
Återkommande besökare: 289

Sammanfattningsvis får man väl tro att c:a 1600 "personer" har sett Annikas föreläsning!

Talet för förstagångs- och återkommande besökare får man förstås ta med en nypa salt eftersom registreringen av besökare inte är så enkel som man kan tro, med spärrade cookies och allt tekniskt som finns kring detta.

2008-10-18

Samlad information om kolesterol, statiner och biverkningar

Fatlies - Feta lögner har sammanställt video och länkar som rör kolesterol, statiner och dess biverkningar.

Läs mer här!

2008-10-17

Hemgjord tacokrydda och tacosås

Jag tänkte samla ihop lite av de recept som går att hitta på kolhydrater.ifokus.se som rör tacokryddor och tacosås, men bloggen "fett bra mat" hade ju redan gjort det, så jag länkar dit istället!

Guide till LCHF-taco

2008-10-11

Länkar till hela Annikas föreläsning

Detta inlägg sammanfattar alla 18 delar av Annika Dahlqvists föreläsning på video som spelades in när hon föreläste i Nässjö 2008-09-10. Klicka på "Del x" för att komma till respektive avsnitt.

Del 1:
  • Människan var från början jägare och samlare
  • För 10.000 år sedan började människan odla t.ex ris, spannmål och majs
  • På 1600-talet kom potatisen till Europa
  • Livsmedelsindustrin började utvecklas på slutet av 1800-talet / början 1900-talet
  • Med livsmedelsindustrin kom margariner, matoljor, tillsatser - och hjärtinfarkterna
  • "Intressant tidsmässigt samband"
Del 2:
  • Resultatet av Ancel Keys studie på 50-talet och vad som hände sen
  • Livsmedelsindustrin "hakar på"
  • Kostpyramiden som baserar sig på "billig mat" för fattiga
  • På 1970-talet kom USA's första officiella kostråd "kostpyramiden"
  • Tallriksmodellen kom på 1980-talet - utan fett
  • Nyckelhålsmärkningen kom på slutet 1980-talet / början 1990-talet
  • Fetmaepedemin drabbar USA på 80-talet
  • Fetmaepedemin i Sverige ligger 10 år efter USA
  • Fetmaepedemin i övriga världen (asien) ligger yttligare 10 år efter
  • William Banting's bantning på lågkolhydratkost gav namnet "bantning"
  • Vilhjalmur Stefansson - levde ett år bland inuiterna och åt enbart animalisk kost
  • ...och professorerna rekommenderar fettsnål kost
Del 3:
  • Vegetarianismen kom på 70-talet
  • Hjärtsjukdomarna kom under 1900-talet
  • "Förr" dog man i andra sjukdomar än hjärtsjukdomar, diabetes m.m
  • Det är av "fettsnålheten" man blir blir hungrig
  • Diabeteskostråden
  • Hur vet man att det bor en diabetiker i trappuppgången...?
  • När insulinet kom efter 1920-talet så varnade man för sockret, men inte stärkelsen!
  • Man sa att diabetiker "ska äta fettsnålt och fiberrikt" - men dom blev ju inte friskare!
  • "Nu spelar kosten ingen roll för diabetiker, det är bara mediciner som gäller!"
  • Man införde insulin även för typ2-diabetiker
  • Läkemedelsindustrin trycker på för mer medicin på recept
  • Världens mest lönsamma industri - att sälja blodfettsänkande statiner!
  • Alla som har över 5 i totalkolesterol ska äta statiner - c:a 90% av befolkningen!
Del 4:
  • Livsmedelsindustrin har infiltrerat hela etablissemanget med sin lobbyism
  • SNF, ILSI, Unilever, Mazola, Coca-Cola, Kellogs bestämmer kostråden...
  • Dessa organisationer bekostar många utbildningar, konferenser och forskarmöten
  • Dessutom beskostar de all forskning som sker på kost och hälsa
  • Etablissemangets professorer och dietister är totalt aningslösa i sammanblandningen med livsmedelsindustrin
  • "Desto godare middagar desto lägre kryper gränsen för kolesterol"
  • "Läkemedelsindustrin spökskriver forskningsrapporter färdiga att skriva under"
  • EU har bett ILSI utarbeta de nya kostråden
  • Livsmedelsorganisationerna och läkemedelsindustrin bestämmer i praktiken vilka kostråd som ska ges
  • "Industrin" har inget som helst intresse för människornas hälsa
Del 5:
  • Annikas egen historia:
  • Övervikten på 70-talet
  • Kaloribantning och jojobantning
  • Läkartidningen: "Kolhydrater kan inte bli fett, bara fettet kan bli fett"
  • Fibromyalgi
  • GI-temoden kom på slutet av 1990-talet
  • Frukostflingor och lättfil
  • Gick inte ner i vikt och var väldigt hungrig
  • "Ju mer jag bantade desto mer gick jag upp i vikt"
  • Paleolitisk kost på 2000-talet
  • Slutet av 2004 kom vändpunkten (mer om detta i nästa del)
Del 6:
  • Annikas dotter provade lågkolhydratkost på medicinutbildningen
  • Annika hakade på och gick ner 1 kg i veckan! Men - vrålhungrig...
  • Uffe Ravnskov: "Stryk allt lätt, det ska vara så fett som möjligt"
  • Annika åt mer fett; var inte så hungrig och fortsatte ner totalt 18 kg under vintern
  • "Ett stort mirakel" - inget annat hade ändrat sig än kosten
  • Annika börjar prata med andra om lågkolhydratkosten bl.a:
  • Sten Sture Skaldeman, Lars-Erik Litsfeldt
Del 7:
  • Första rapporten från Karlshamnsstudien presenterades i början av 2005
  • Lågkolhydratkost på vårdcentralens hemsida och kostrådgivning i grupp
  • ...men Annika mf.l blev förbjudna att ge kostråden
  • ...men man fortsatte att muntligt ge patienterna råd, t.ex var man hittade Annikas blog
  • ...och under hot om uppsägning sa Annika upp sig själv
  • Det var Lars-Erik Litsfeldt som fick Annika att börja blogga
Del 8:
  • Två månader efter blogstarten blev Annika anmäld till Socialstyrelsen
  • Efter två år friade Socialstyrelsen Annika; LCHF-kostråden var enligt vetenskap och beprövad erfarenhet
  • ADA i USA går ut med att lågkolhydratkost är lika effektivt som lågfettkost vid blodsockerkontroll
  • Claude Marcus hävdar att "mättat fett är farligt!"
  • Resultatet av WHI-studien i USA
Del 9:
  • Annika medförfattare till artikel i Läkartidningen angående Livsmedelsindustrins inblandning i kostråden
  • Annika Dalqvist blogg
  • Introduktion till LCHF, kostprogrammet, listor på vetenskapliga studier
  • Kostdoktorn.se - ST-läkare Andreas Eendfeldt
  • Listor på böcker, hälsovinster, receptsamling
Del 10:
  • Annikas böcker
  • Doktorn Dahlqvist Blogg
  • Doktor Dahlqvist om bättre hälsa och viktkontroll
  • Doktor Dahlqvists fond för kostforskning
  • Royaltyn för böckerna går oavkortat till fonden
  • Annika får pris för självständigt tänkande - Leo Huss Walin prize
  • Väl känt inom vetenskapen att att högt blodsocker och högt insulin skapar inflammationer i kroppen
Del 11:
  • "Mättat fett är jättebra" - tvärtemot vad professorerna säger
  • Essentiella fettsyror - omega-3 och omega-6
  • Människan kan inte tillgodogöra sig vegetabilisk omega-3; enbart animalisk omega-3
Del 12:
  • Stek inte i olja - använda smör, kokosfett eller annat mättat fett som tål värmen
  • Margarin orsakar hjärtsjukdomar; ingår i mycket i mycket "färdigmat"
  • "Livsmedelsverket måste förbjuda de härdade margarinerna"
  • Omestrade margariner innehåller kokosfett eller palmolja
  • Palmolja kommer från Oljepalmen som odlas där man skövlat regnskogen
  • "Att sänka kolesterolet har aldrig visats ge bättre hälsa"
  • Proteiner består av aminosyror
  • "Tillsatser är enbart till nytta för Livsmedelsindustrins ekonomi"
  • Den mest omskrivna tillsatsen är smakförstärkaren Glutamat (E621)
  • De böcker man bör läsa är:
  • Doktor Dahlqvist guide till bättre hälsa och viktkontroll
  • Uffe Ranvskov: Fett och kolesterol är hälsosamt
  • Mats Erik Nilsson: Den hemlige kocken
Del 13:
  • Alla vitaminer och mineraler finns i animalisk kost
  • Äter man animalisk kost behöver man inte så mycket C-vitamin
  • Frukost, lunch, middag - och inga mellanmål
  • Ett snabbmål på ostskivor med smör!
  • Barnens pannkakor - mer ägg, mer smält smör, mindre mjöl - lite sylt och mycket vispad grädde!
  • Grönsaker
Del 14:
  • Rapporterade och bevisade hälsovinster
  • Diabetiker ligger illa till - bör byta till LCHF omgående för att slippa komplikationer
  • Karlshamnsstudien
  • De med njursvikt och ögonbottenförändringar i samband med diabetes kan vända förloppet och bli bättre på LCHF-kost
  • Metabola syndromet - insulinresistens
  • Vikten säger väldigt lite om hjärtsjukdomsrisken
  • Även typ1-diabetiker mår bättre på LCHF
  • Många rapporterar om mindre magbesvär och bättre psykisk hälsa
  • Alzeimer är en "kolhydratsjukdom" - Amyloid förstör hjärncellerna och detta uppstår av hög insulinnivå
  • Diabetiker har mångdubbel risk för all sorts demens - även Alzeimer
  • "Råttor som äter fett får minskad aptit och söker inte mat" - självklart... dom är ju mätta!
  • De med PCO kan äta LCHF, gå ner i vikt, och bli gravida
  • Astam, allergi, eksem blir bättre
Del 15:
  • Många rapporter om gladare och piggare barn med LCHF-kost
  • Blodtrycket går ner, hjärtsvikten minskar och man kan bli medcinfri
  • Blodfettsänkande statiner ska man sluta med direkt när man börjar med LCHF
  • Blodfetter; totalkolesterol har väldigt lite att göra med hjärthälsa
  • Gallbesvär blir bättre
Del 16:
  • Protein 0,5 - 1,5 gram per kilo normal kroppsvikt
  • Viktnedgång
  • Undervikt
  • Ovanjordsgrönsaker
  • Kolhydrater fräter sönder tänderna
  • Motion är nyttigt för hälsan men har lite betydelse för vikten
  • Alkohol - "man blir billig i drift när man äter LCHF"
Del 17:
  • Salt behöver vi - annars dör vi
  • Att dricka mycket vatten är en myt
  • Vid graviditet och amning ska man äta en kost med lagom lågt kolhydratinnehåll
  • Kokosfett är bra
  • Trög mage - ät mer fett! Eventuellt lite mer fibrer
  • Veganer får näringsbrist
Del 18:
  • Kokosfett i silverpaket är inte bäst; men bättre än margarin
  • Publikens frågor till Annika

2008-10-05

Diagram på intag av vitaminer

Diagram över olika matvaror och dess vitamininnehåll i förhållande till RDI och 100 gram matvara. Tack till Kostdoktorn.se som gav mig inspirationen att göra denna utökade variant av Kostdoktorns "Frukt och näring".

Klicka på diagrammet för att förstora!